Milyen nehéz megtanulni egy nyelvet akcentus nélkül?
Ha kiköltözök az adott országba:
- az évek során mennyire tisztul az akcentusom?
- ha már anyanyelvi szinten beszélek, kb. (!) mennyi időbe telne leküzdeni az akcentusom?
Felnőtt fejjel már nem tudsz megtanulni akcentus nélkül. Mindig is hallani fogják rajtad, hogy nem vagy született anyanyelvi.
Én gyerekkorom óta tanulom a nyelvet, évek óta kint élek, nincs is rossz kiejtésem, mégis rögtön hallják, hogy külföldi vagyok.
Nagyon nehéz ezt leküzdeni.
Hol élsz, Szlovákiában?
Amennyi időt és erőfeszítést rászán az ember.
Nem értek egyet a 'soha nem múlik el' emberkékkel (persze lehet hogy ez csak nagyképűsködés részemről), lehetséges, csak az emberek többsége nem szán erre külön időt, nyelvtanár is csak a szavakat tanítja, kevés a logopédus.
Nem mutálódik a belső ajkad vagy a nyelved, nem jön létre leküzdhetetlen imprinting a fejedben, az égvilágon semmi akadálya sincs, hogy eltüntesd a helytelen hangképzést, ha komolyan dolgozol rajta.
De nem hiszem, hogy a legtöbb embernek magasan lenne a prioritás listáján. Olyanról meg szinte nem is hallottam, hogy anyanyelvi logopédust kersne=ahhoz járna valaki.
Anyanyelvi szinten nincsen akcentus. Épp az a mérvadó benne.
Ha te az akcentust akarod legyözni, lehetöleg minél jobban, akkor lekell raknod minden irodalmi segédeszközt, és minden erõt meg idöt az anyanyelviek között kell töltened. Mialat az ö kiejtéseiket figyelemmel kíséred és azt törekszel ugy használni. Sok-sok gyakorlattal. Integrálódás.
Egyetértek. Egy anyanyelvinak nincs akcentusa, maximum tájszólása, de a kettő nem ugyanaz.
Ahhoz már mazochistának kell lenni valamilyen szinten, hogy teljes akcentusmentességet érj el (ha egyáltalán lehetséges). Szerintem egyszerűen minden nyelvben kicsit másképp képzik a hangokat, és mivel te nem úgy tanultad, ezt nem tudod teljesen kiiktatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!