Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A magyar nyelvben a munkát...

A magyar nyelvben a munkát miért az állás szóval fejezik ki?

Figyelt kérdés
Ami tulajdonképpen tétlenséget, mozdulatlanságot, várakozást fejez ki.

2014. dec. 18. 03:31
1 2
 1/12 Vree ***** válasza:
8%

Mert fix állandó pozíciót jelent?

Magyarán szólva annyira örülünk, hogy biztosítva van a rendszeres, folyamatos munkahelyünk, hogy ezt hangsúlyozzuk ki.

Az állás szerintem itt az "állandós"t rövidíti.

2014. dec. 18. 03:40
 2/12 anonim ***** válasza:
81%

Nem a munkát fejezik ki állásként. Jézusom, te magyar vagy egyáltalán? Ezek nem szinonimák!

Állás az, ha alkalmazottként fix munkahelyed van.

Munka pedig bármilyen tevékenység kifejtése lehet, bármilyen jogviszonyban...

2014. dec. 18. 06:20
 3/12 anonim ***** válasza:
8%
Akkor a jótállás,álláspont,mi?
2014. dec. 18. 06:21
 4/12 anonim ***** válasza:
74%

Nem tudom, de talán a régi írnoki, könyvelői munkából ered.

Az állás nem feltétlen jelentett tétlenséget, mozdulatlanságot.

1953-ban az Adóhivatalban dolgoztam. Akkor még volt nagy alakú (méterszer méteres) főkönyv. A könyvelő egy nagy állványra tette a főkönyvet, és a tételeket állva írogatta bele.

Ha jól emlékszem az Állami Áruház c. filmben is láthatsz ilyent.

2014. dec. 18. 07:13
 5/12 anonim ***** válasza:
0%
Nagyon szépen kifejezi azt a "tevékenységet", amely sajnos ma nagyon sok (főleg) hivatalban folyik, ill. nem folyik!!!
2014. dec. 18. 07:17
 6/12 anonim ***** válasza:
72%

Eredetileg egy latin szó pontatlan lefordításából ered ez a kifejezés, sajnos már elfelejtettem, melyikből. (Nem tegnap tanultam ezt a nyelvet...)

A papok ugyanis a könyveket, kódexeket és a Bibliát olyan pulpitusoknál másolták, amelyről az előző könyvelő beszélt. Ezt a kódexmásolást állva végezték.

Ha eszembe jut a latin szó, visszajövök, de lehet, hogy valaki még emlékszik rá.

2014. dec. 18. 07:54
 7/12 anonim ***** válasza:
0%
Ja istenem! Egy szónak lehet akár három jelentése is!! Például itt van rögtön a jelentés, ami jelenthet értelmezést is, mint az első értelemben, de jelenthet pl. olyan jelentést, amit valaki ír, feljelentést.
2014. dec. 19. 10:06
 8/12 anonim ***** válasza:
0%
Úgy látom, sok itt a "hivatali munkakört betöltő" száma, így nem csoda, hogy nem ismerik el az "állás" szónak azt a jelentését, amit írtam = áll a munka!!! Pedig nagyon sok helyen azt jelenti, sajnos!!!
2014. dec. 19. 10:27
 9/12 anonim ***** válasza:
Az állás azt is jelenti, hogy valaminek a helyzete, állapota. Pl. Hogyan állnak az óra mutatói? Itt sem az a lényeg, hogy nem mozognak, hanem hogy milyen helyzetben vannak, milyen a státuszuk, ÁLLapotuk. Ha valaki egy adott állást megszerez, akkor a státusza, helyzete változik.
2014. dec. 23. 21:29
 10/12 anonim ***** válasza:
57%

Az állás nem azt jelenti, hogy áll a munka. ;-)

De vicces volt ;-)

2014. dec. 24. 05:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!