Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Németesek! Az es gibt az...

Németesek! Az es gibt az mindig gibt marad? Nem ragozzuk?

Figyelt kérdés
Szóval ha mondjuk a lényeg az, hogy van több alma, akkor az is es gibt viele Äpfel vagy es geben? És ha azt akarom mondani, hogy te létezel, szóval te vagy, akkor es du gibt? Vagy az hogy van?
2014. okt. 30. 12:02
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:

Ja és a többes szám?

Es gab viele Äpfel. Gondolom. És a perfekt? Es hat vagy haben viele Äpfel gegeben?

2014. okt. 30. 12:03
 2/11 anonim ***** válasza:
Az igéket mindig az alanynak megfelelően ragozzuk, az es gibt egy állandósult szerkezet, és es az alanya. Tehát csak ebben a személyben ragozzuk. Személytelen szerkezet, arra, hogy te létezel, nem ezt használjuk.
2014. okt. 30. 13:01
 3/11 A kérdező kommentje:

Tehát akkor mindig es gibt marad, ha jól értem.

De ha arra nem használjuk, akkor mégis mit jelent az, hogy "Danke, dass es dich gibt"?

2014. okt. 30. 13:30
 4/11 anonim ***** válasza:

"De ha arra nem használjuk, akkor mégis mit jelent az, hogy "Danke, dass es dich gibt"?"

Az "es gibt" magát a létezést fejezi ki, olyan, mint az angolban a "there is". Nem vagyok biztos benne, de szerintem az a válasz, hogy a "sein" igét nem önmagában a létezés kifejezésére használjuk, hanem valamilyen bővítménnyel. (ennek még utánanézek) De a lényeg, hogy az es gibt önmagában a létezést, valaminek a meglétét fejezi ki. Ezért ebben a mondatban ez így azt jelenti, hogy "köszönöm, hogy létezel/vagy".

2014. okt. 30. 16:41
 5/11 A kérdező kommentje:
Igen, tudtam/gondoltam, hogy azt jelenti, csak az előző válaszoló azt mondta, hogy az es gibt "Személytelen szerkezet, arra, hogy te létezel, nem ezt használjuk."
2014. okt. 30. 16:48
 6/11 anonim válasza:

Szerintem olyan nincs hogy te létezel.. Maximum Du bist. Legalábbis én soha nem hallottam. Az Es gibtet biztos nem mondják erre. És igen,többes számba nem rakjuk,tehát ott is Es gibt lesz. Ahogy írtad p: Es gibt viele äpfel/autos/hunde usw.

Múlt idő:

Es gab simán. Ennyi.Más nincs. Es gab viele äpfel. Tehát ugyan az csak a gibt-ből gab lesz.

2014. nov. 1. 20:33
 7/11 A kérdező kommentje:
2014. nov. 1. 20:39
 8/11 anonim válasza:
Igen így használják h jó h vagy stb,de szerintem csak simán nem hiszem.. De ebbe nem vagyok biztos. Amúgy a perfektje ugyan az,vagyis simán es gab van.
2014. nov. 1. 22:52
 9/11 A kérdező kommentje:
De az es gab az nem perfekt
2014. nov. 1. 22:56
 10/11 anonim válasza:
De nem érted?:D Es gabot használják,nincs más alakja..Ha perfektben kell írnod szöveget órán akkor is es gabot kell használnod.. Vagyis mindig ugyan úgy van.
2014. nov. 2. 10:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!