Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A saját mesterséges nyelvemet...

A saját mesterséges nyelvemet milyen módon tehetném világnyelvvé?

Figyelt kérdés
A szókincse még viszonylag szegényes, latin elemekkel pótlom a még hiányzó szavakat. A nyelvtan egyszerű és szabályos, de rengeteg lehetőséggel bír, egyébként a magyar gondolkodásmódnak felel meg leginkább. Hangzása szép.

2014. okt. 7. 19:17
1 2
 1/19 anonim válasza:
Leírnád a kérdésed az adott nyelven?
2014. okt. 7. 19:21
 2/19 A kérdező kommentje:

magyar fonetikával:

ne sziláj omtilpákui linusző kum pínyem sá valiszáj lin ákáj kíma?

2014. okt. 7. 19:26
 3/19 A kérdező kommentje:
ja mégy valami: az átvételeknél is próbálom kerülni a mássalhangzó torlódást, hogy minél könnyebben minél több ember elsajátíthassa
2014. okt. 7. 19:29
 4/19 anonim ***** válasza:
100%

Sehogy. A nyelv szervesen alakul, és úgy is terjed el. Próbálták mesterségesen befolyásolni az eszperantóval, és nem lett belőle semmi.

A kriksz-krakszaidból meg aztán pláne nem lesz.

2014. okt. 7. 19:41
 5/19 anonim ***** válasza:
100%

1. Először is, fejezd be. Mind a szókincset, mind a nyelvtant.

2. Ha ez kész, akkor már csak csinálnod kell mögé egy fejlett országot, több millió emberrel és olyan gazdasági és hadi erővel, és olyan fejlett tudománnyal hogy más országoknak megérje elkezdeni megtanulni. Világnyelv persze még így sem lesz, ahhoz valami olyat kéne tenned, amiért az embereknek jobban megéri ezt tanulni, mint a jelenlegi világnyelvet, az angolt. A közepes országodat nagyhatalommá kell fejlesztened, több száz millió beszélővel, el kell kezdened nagyon erősen exportálni a nyelvet (finanszírozni az állami taníttatását más országokban), a legjobb egyetemeken ezen a nyelven kell, hogy tanítsanak, a tudományos élet ezen a nyelven kell, hogy folyjon, a diplomáciában ezen a nyelven kell, hogy tárgyaljanak. Nagyjából így.

2014. okt. 7. 19:42
 6/19 anonim ***** válasza:
0%

"Sehogy. A nyelv szervesen alakul, és úgy is terjed el. Próbálták mesterségesen befolyásolni az eszperantóval, és nem lett belőle semmi. "

Mit értesz szerves alatt? A gyarmatosítás, a kultúra erőszakos kiexportálása annak számít?

Az eszperantóval az volt a baj, hogy az aktuális nagyhatalmaknak nem volt érdeke, hogy elterjedjen.

2014. okt. 7. 19:45
 7/19 anonim ***** válasza:
Sehogy. Egy ilyen nyelv csak arra jó hogy jót érezz miközben csinálod (én is csináltam, nem egyet, nem kettőt), esetleg ha jól tudsz angolul (nyelvészetből is!!) akkor hasonló érdeklődésű emberekkel tudsz beszélgetni meg hasonlók itt: reddit.com/r/conlangs
2014. okt. 7. 19:46
 8/19 A kérdező kommentje:

ezt én értem, de miért kell így leblamálni ezt a szegény kis nyelvet?? :)

egyébként meg azt kérdeztem hogy lehet világnyelvvé tenni, és nem azt, hogy hogyan nem lehet...

ukasi ró bé vés pemta ne oliumő, náno szinkás la nágon nójikiusz an!

2014. okt. 7. 19:49
 9/19 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező: javasold,hogy valami mumus faj,ami erős és agresszív a te nyelvedet használja a következő Star trek sorozatban:)
2014. okt. 7. 19:55
 10/19 anonim ***** válasza:
100%

Ez a "szegény kis nyelv" gyötrelmesen hangzik. Amúgy bőven elég nyelv van a világban.

A szerves alatt pedig azt értem, hogy MAGÁTÓL alakul, nem pedig azért, mert valaki megerőszakolja. És itt nem arra gondolok, hogy van nyelvújítás (tudjuk, hogy volt, és akkor elég sok mesterséges szót alkottak - ezek egy része bekerült a nyelvbe, más részük homályba veszett...), hanem arra, hogy ténylegesen világnyelv praktikus okok miatt fog kialakulni, nem azért, mert valaki kitalál egy blabla nyelvet, és el akarja terjeszteni.

Anno a német volt széles körben elterjedt, mert az akkori világnak (eszközök nevei, stb.) az felelt meg a legjobban.

A latin és a francia elterjedésének is oka volt.

A számítástechnikának köszönhetően terjedt aztán az angol.

Valami OK mindig kell azon felül, hogy valaki csak úgy kitalálja...

2014. okt. 7. 20:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!