Franciások! Akartok játszani?
Olyan szavakat keresek, amelyek hím- és nőnemben is léteznek, csak jelentésük teljesen más.
Olyesmikre gondolok, mint pl.:
Le manche - la manche, (La Manche)
Le cave - la cave,
Le page - la page etc.
Tudnátok ilyeneket írni?
Julianna! Ez is ritka, hogy Te írsz ki kérdést. :)
la voile- le voile ---> csak ez jutott így hirtelen eszembe az általad említetteken kívül.
Merci, pontosan ilyenekre gondoltam.
Valamelyik topicban már megírtam, hogy nemsokára felteszem ezt a kérdést, mert egy szemlébe gyűjtöm ezeket.
Az általam felsorolt példáknál azért többet ismerek, de fontos, hogy minél több gyűljön össze, és több szem többet lát.
És természetesen én sem vagyok "mindentudó", biztosan rengeteg ilyen szó van, amit nem ismerek, vagy nem jut eszembe.
Biztos vagyok benne, hogy apránként és együttesen egy csomó ilyesmit fogunk találni, és a "játék" közben még tanulunk is... :)
Le vase - la vase.
Encooooore!
És mondjatok olyanokat is, amit másképpp írunk, de ugyanúgy ejtünk:
pore, porc, port.
mer, mère maire.
fort, for, Faure etc.
Merci!
maure, mort etc.
un aide - une aide
un couple - une couple
un crêpe - une crêpe
un critique - une critique
un garde - une garde
un greffe - une greffe
un guide - une guide
un livre - une livre
un mode - une mode
un moule - une moule
un mousse - une mousse
un office - une office
un page - une page
un pendule - une pendule
une poste - une poste
un pupille - une pupille
un radio - une radio
un solde - une solde
un somme - une somme
un tour - une tour
A kbözően írt, de hasonlóan ejtett szavak példamondata:
Le ver vert va vers le verre.
Igen, kedves Tamás, ezekből akad egy pár, mint pl.
Il était une fois, dans la ville de Foix, une marchande de foie, qui vendait du foie...
Elle se dit : Ma foi, c'est la première fois et la dernière fois, que je vends du foie, dans la ville de Foix!
Ilyenek még a "conte-compte-comte" szavak, vagy a "cent-sans-sang", champ-chant etc.
Hatodik válaszoló, milyen linkből szedted ezeket? Nagyon jók, csak azt nem tudom, milyen esetben használják a "radio" szót hímnemben. (A többi rendben van.)
Megírnád?
könyvből írtam ki
un radio = rádiós, rádióstiszt
Köszönöm, ez igazán eszembe juthatott volna!
Dehát olyan megrögzött pacifista vagyok, hogy hadi dolgokra nemigen gondoltam... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!