Kisiklana, feltételes és felszólítóban hogy hangzik?
Figyelt kérdés
Eddig nem találtam rá példát.
Egy ilyen mondatba helyettesítsük be: "A vonat kisiklik."
2010. jan. 16. 20:57
1/11 anonim válasza:
Feltételes mód:Ha kisiklik a vonat!
Felszólító mód:Sikoljon ki a vonat!
2/11 anonim válasza:
Nem használjuk felszólító módban.Feltételesben kisiklana.
3/11 anonim válasza:
"A vonat kisiklana." --> feltételes
Nincs felszólító módja...
Hogy nézne ki? :P Sikoljon ki az a vonat! :)
Még ezt a szót a böngészőm is aláhúzza.
4/11 anonim válasza:
Sikoljon ki a vonat... vagy régiesen ikesen ragozva esetleg sikoljék...
Az utas meg csukoljon össze :)
5/11 anonim válasza:
Hát igen, a józan ész azt diktálná, hogy "sikoljon" ki, de elég érdekesen hangzik... :D és mivel nem akarunk tömegszerencsétlenséget, felesleges felszólítóba tenni:)
6/11 anonim válasza:
Vannak igék, amelyeknek nincs felszólító módjuk, a -lik végűek közül számos ilyen van: nyaklik, csuklik, vedlik, hanyatlik. Értelmük sincs. Viszont omoljont, romoljont lehet mondani. A feltételes móddal nincs semmi probléma.
7/11 anonim válasza:
A kutya ki van ugorva az ajtón :D
8/11 anonim válasza:
Úgy tudom, nem teljesen helytelen a felszólító módú alakja, csak régiesnek, stilisztikailag helytelennek minősül. Helyette inkább azt mondjuk, "bárcsak kisiklana a vonat". Szóval helyette óhajtó mondatot és ebből következően feltételes módot használunk.
9/11 anonim válasza:
a kisiklana eleve feltételes mód...felszólító nincs, de ha nagyon akarod, esetleg sikladjon ki vagy sikoljon ki
10/11 anonim válasza:
ezen gondolkoztam valamelyik nap:D
a tanár sem tudja.
a kisikoljon vagy a sikoljon ki nem értelmes...
nincs felszólító módja;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!