Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Just joking vagy only joking...

Just joking vagy only joking a helyes?

Figyelt kérdés

I'm only / just joking?

Vagy valami különbség van a kettő között?

2014. aug. 9. 12:27
 1/6 anonim válasza:
Just joking. :)
2014. aug. 9. 12:43
 2/6 anonim ***** válasza:
Mindkettőt használják, a just joking gyakoribb.
2014. aug. 9. 13:05
 3/6 A kérdező kommentje:
Igen én is erre gondoltam, köszi a válaszokat :)
2014. aug. 9. 15:15
 4/6 anonim ***** válasza:

Na igen, azt kell tudni hogy mi a különbség ha azt a szót hogy "csak", justtal vagy onlyval írjuk.

A justot ebben az esetben gyakrabban használják, de onlyval is értelmes és használatos a "csak viccelek" kifejezés.

A just nem kizárólagos értelemben jelenti a csakot, arra az only szolgál, de általában azon szó után amire vonatkozik. De mint ahogy még sok szabály, ez sem fekete és fehér, sok keveredés van itt is.

2014. aug. 9. 20:30
 5/6 anonim ***** válasza:

A just főleg akkor használatos, ha a "csak" helyettesíthető arra (nagyjából) hogy "egyszerűen". Pl. csak viccelek, csak csináld, csak annyit akarnék, hogy...

Az only akkor használatos, ha tényleg valaminek a mennyiségére mondod. Csak három almám van, csak húsz percet kell várni, már csak két nap, és...

Ha az van, hogy "ez csak egy...", akkor az only után "one" áll, a just után "a".

Pl. Ez csak egy pók! - It's just a spider! = ez csak egy pók, ne félj tőle.

Ez csak egy pók! - It's only one spider! = ez csak egy darab pók, én meg hármat kértem.

Megfigyelhető, hogy a magyarban a második esetben az "egy" a hangsúlyos, első esetben pedig az "ez".

2014. aug. 9. 20:37
 6/6 anonim ***** válasza:

Az előzők jól megválaszolták, de még hozzátennék egy kicsit. Én amerikai videósokat követek, és ők ha ironizálnak állandóan hozzácsapják a végéhez, hogy "just kidding", tehát "csak szórakozok; nem komoly". Igazából ilyen vonatkozásban én még sose hallottam a "just/only joking"-ot, de akkor ezt biztos a brit angolban használják inkább.

Kicsit offolok, de egyébként ezt nem értem, hogy mi magyarok azért az esetek nagy részében értjük az iróniát, így nem is szoktuk mondani, hogy "csak viccelek", ők viszont az esetek nagy részében mondják. Mindenesetre érdekes.

2014. aug. 10. 11:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!