Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miből ered a magyar "elgémbere...

Miből ered a magyar "elgémberedni" szó?

Figyelt kérdés
2010. jan. 7. 14:19
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
szerintem van a gém nevű madarunk, ami egész nap egy helyben áll, és onnan, de ez csak egy tipp, kis gondolkozás után:)
2010. jan. 7. 15:13
 2/8 anonim ***** válasza:

Hát, az első válasz nekem nem tűnik 100%-osnak, de azért nem húztam le.

1577 származékszó, egy önállóan nem adatolható geb- tő -r gyakorítóigeképzős alakja. A tő eredete bizonytalan, talán hangutánzó, megegyezik a gebe és gebed tövével. A szó belsejei -m valószínűleg utólagos betoldás eredménye.

2010. jan. 7. 21:55
 3/8 anonim ***** válasza:

A gém nevű madárból biztos nem.Én a G-betűre tippelek,utána jön az ember.tehát Gember=Gémber a többi rag.Vagyis G betű formát alkotunk magunkból,mikor meg vagyunk gémberedve.

Vajon megtudjuk-e mi a helyes válsz?

2010. jan. 14. 06:20
 4/8 anonim ***** válasza:
Megtudtad volna a helyes választ, ha elolvastad volna az előzőt! Ekkora baromságot, mit amit te összehoztál! Akkor már mért nem gember, mitől lett gémber?
2010. jan. 14. 16:59
 5/8 anonim ***** válasza:

Te azt írod,az m utólagos betoldás,akkor az ékezet miért ne lehetne utólagos betoldás.

Azért nem kell a másikat mindjárt lebarmolni.Te honnét vagy benne olyan biztos,hogy a tiéd a megfelelő válasz?

2010. jan. 15. 05:45
 6/8 anonim ***** válasza:
Azért vagyok benne olyan biztos, mert nem az "enyém" a megfelelő megoldás, (gondolod, hogy én ilyeneket a kisujjamból ki tudtam volna szopni?), hanem a Zaicz Gábor főszerkesztésében kiadott héttagú tudós szerkesztő bizottság által összeállított Etimológiai szótár Magyar szavak és toldalékok eredete Tinta Könyvkiadó 2006 című igényes ezeroldalas munkából. Szóeredet kérdésekben etimológiai szótárhoz kell fordulni. Egyébként egy ékezet nem csak egy vonal a papíron, az egy teljesen más hangot jelöl, ami ok nélkül nem változik. Az m betoldást nyilván azért írták a szerzők, mert ilyen hangfejlődés a magyar nyelv történetében előfordul.
2010. jan. 15. 18:11
 7/8 anonim ***** válasza:
Legyen Neked igazad.
2010. jan. 16. 07:19
 8/8 anonim ***** válasza:
Nem "legyen" (kösz, hogy megengedted), hanem van. És legyen tiéd az utolsó szó?
2010. jan. 16. 09:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!