Miért ez a rohadt anglománia?
Köszönöm ezt az értelmes vitát, akár tudományos fórumnak is beillik.
#16-ra: a technika és a technológia nem ugyanazz jelenti.
Kiterjeszteném a kérdésem a német nyelvre: nagyon sok a hibásan beszélő és író nyelvhasználó /mert őket nem nevezhetjük nyelvtanulóknak/. Változtat-e majd ez a megrögzött szabályokon, vagy marad az anyanyelvi beszélők és az újonnan jöttek nyelvi eltérése?
Egyébként a hibás nyelvhasználatot nem a nyelvjárási eltérésekre értettem, amikor feltettem a kérdésem, hanem az idegen nyelvet második nyelvként beszélőkre gondoltam.
Fontosabb-e a hibátlan nyelvhasználat, mint a kommunikáció létrejötte?
Választ várok...
Nekem nem szívügyem az angol nyelv állapota, ergó felőlem az történik vele, ami csak akar. Az angolszászok gyarmatosították a világot, ha ennek köszönhetően romlik a nyelvük, az az ő bajuk. A saját anyanyelvem használatában mutatkozó elképesztő igénytelenség viszont zavar. Megkülönböztetném persze az elemi kommunikációt azoktól a beszédhelyzetektől, amikor igényes nyelvhasználatra van szükség, ezzel válaszoltam is a kérdésedre: attól függ. A baj az, hogy kb. a mai negyvenesek generációjától lefelé eltűnőben van az igényes (magyar nyelvű) nyelvhasználatra, fogalmazásra való igény és az ehhez szükséges tudás. Valami elképesztő a helyzet, mégpedig az írott sajtóban is (tehát azok körében, akiknek az a foglalkozásuk, hogy használják az anyanyelvüket). Persze ez nem csak az angol nyelv túltengésének a következménye, nem kis szerepe van ebben annak, hogy a leíró nyelvészek kicikizték, ellehetetlenítették, a szociolingvisták hatására nácizmusnak minősítették az ún. nyelvművelést (ami persze a maga túlkapásaival némileg rá is szolgált erre, de pár száz éve az a tendencia, hogy ha valamely korábban uralkodó, fojtogató tendencia ellen föllépünk, akkor a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntjük, lásd reformáció, tömegmészárlásba fulladó polgári forradalmak, kisebbségek elnyomása helyett kötelező túlszeretésük stb.).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!