A magyar "derék" szó miért a mély hangrendűek szerint ragozódik?
Miért azt mondjuk pl. hogy
-dereka, és miért nem úgy ragozzuk, mint a "gyerek" szavunkat:
- gyereke?
A példád rossz, mert a "gyerek" szóban nincs é betű.
Jobb lenne, ha inkább a "kerék" szóval hasonlítanád össze:
Derék - dereka, kerék - kereke. Miért?
Nyilván van valami szóalap- vagy gyökér oka, majd - legalábbis remélem - jönnek az okosabb nyelvmagyarázők, mert erre én is kíváncsi vagyok!
Azért mert minkét hangzója semleges :D (az ë és az é is)
Ennek megfelelően random kap toldalékot.
#3 vagyok: itt egy cikk a méltatlanul nem tanított semleges hangrendű magánhangzókról:
Hűha, ez a cikk elég zavaros. Az utolsó előtti bekezdésében még egyeztetési hiba is van. Nem ilyen "spekulálós" /hogy a cikk szóhasználatával éljek/ magyarázatot szeretnék kapni, hanem kicsit komolyabbat.
A kérdésemre visszatérve: köszönöm Julianna pontosítását. Sorolhatnám még a "kenyér" szavunkat is ellenpéldaként.
#5: Ez a komoly válasz, ezek a hangok a magyar nyelvben semlegesként ragozódnak.
A kenyér viszont nem *kënyér hanem kenyér ezért magas. (sajnos a magyar köznyelvben az ë és az e ugyanaz, és nem is jelöli a helyesírás)
Kérdezze meg valaki más, legyen szíves!
Már másodszor ír ki valami olyasmit az e-nyelv, hogy "hibás kód"...
Eddig nem volt semmi probléma, mindig kaptam választ.
Lehet, hogy valamit rosszul csinálok? :-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!