Egy Szabolcsi kis faluban élek és itt az emberek (főleg a gyerekek) nagyon ízesen beszélnek. Más megyékben is vannak ilyen helyek?
Figyelt kérdés
Kisvárda környékén élek egy nagyon kicsi de hangulatos faluban. Gyönyörű falucska szín magyarsággal (ami ezen a környéken nagyon ritka). Az emberek kedvesek és nagyon ízesen beszélnek. Főleg a gyerekek. Például itt van egy pár szó : Abból helyett abbúl, Eredj helyett eriggy, már helyett mán, nyolc helyett nyóc, miből helyett mibűl, kulcs helyett kócs, volt helyett vót, és még folytathatnám a végtelenségig. Vannak olyan szavak amiket csak itt használunk például az oszt. Sokan mondták hogy nem szép hogy így beszélünk de én büszke vagyok rá és itt a faluba mindenki az a nyelvjárására. Nem akarunk rajta változtatni . Szerintem fontos hogy őrizzük hagyományokat. Itt még az emberek is nagyon szeretnek csárdást hallgatni. Nincs annyira elterjedve a "tuctuc" zene mint városon. Ugyan így van ez a számítógépes játékokkal is. Nyáron a gyerekek a negyven fokba is bicikliznek, fociznak, pocsolnak a kútnál. Reggel hétkor kimennek és majd este tízkor látjuk őket újra. Más faluban is így van vagy csak itt Szabolcsban jellemző ez beszéd és ez a fajta életmód ?2014. máj. 17. 12:06
1/2 anonim válasza:
Csak közbevetőleg jegyzem meg, hogy az ÍZES BESZÉD, mint kifejezés furcsa rosszullétet okoz nálam. Olyan, mintha egy teve nyála rácsöppenne a kezemre. Borzongatóan irritáló-
2/2 anonim válasza:
Nekem még a székely nyelv az ami nagyon szép ízesen hangzik. Jómagam pedig szögedi vagyok, és nálunk is használatos pár olyan szó amiket írtál, ebből arra következtetek hogy bizonyos szavak több vidéken is használatosak. Pl. nyolc-nyóc, bolt-bót, volt-vót, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!