Szerintetek nagy baj, hogy a kétéves kisfiam (1 hét múlva lesz) még nem beszél? Olyan szomorúan látom, hogy más tőle sokkal fiatalabb, másfél éves gyerekek szinte már folyékonyan beszélnek, verset mondanak. Valamit rosszul csinálok? :- (
A kisfiam egy hónappal múlt 2 éves, nem beszél. NEm hiszem, hogy én csinálnék valamit rosszul, egész nap beszélek hozzá, kérdezgetem, a maga kis nyelvén ő is folyamatosan karattyol. Ki tudja fejezni magát nonverbális gesztusokkal (mutogat, fejét rázza stb)
A szomszédnénink már persze kongatja a vészharangot, azt mondja tanítsam meg beszélni, beszéljek hozzá napközben, vigyem orvoshoz.
Aha,persze. Én egyenlőre nem izgatom magam, a dokinénink és a védpnéni szerint is minden rendben van a kisfiammal, okos, nagyon mozgékony, majd beszél ha eljön az ideje, erőltetni nem tudom.
Az én kisfiam 27-én lesz 2 mondatokban ő sem beszél, viszont mindent megért.Sok szót ismer,de hogy mondókát mondjon meg verset.Van pár gyerek,aki mondja,de az átlag két éves nem tudja.
Pl ma a gyerekorvosnál voltunk és apró kinder játékok voltak kitéve egy magas polcra,de rengeteg. A kisfiam kiszúrta a Thomas-os vonatot és a buszt.Mondta,hogy thomas, busz, jepülő, kamon (kamion).Az asszisztens, meg az orvos el voltak ájulva:)Elkezdik, hogy milyen jó megfigyelőképessége van.Tud köszönni,de direkt nem köszönt bent.Előre félek a 2 éves státusztól,de most hogy azért felismeri szépen a dolgokat nem aggódok.Mondatokban nem beszél,de okos és az én kisfiam.Ez számít.Én is későn kezdtem el beszélni,és azóta is elég beszédes vagyok:):)
Biztos jól csinálod a dolgokat. Van egy könyv, amit beszédindításhoz szoktak használni: "Én is tudok beszélni", és hozzá kapható oktatási segédanyag: "A megkésett beszédfejlődés terápiája". Nekünk a logopédus ajánlotta. A fiam 2,5 éves múlt, mond sok szót, de nem fejlődik túl gyorsan, és ezzel próbálok rásegíteni egy kicsit.
Ismerőseim között is van, akinek soká kezdett beszélni a gyerek, és ezt használták.
A fiú gyerekek általában később kezdenek el beszélni.
Amúgy sok olyan gyerek van, aki sokáig nem beszél, és utána egyszer csak elkezd folyamatosan beszélni.
3 éves korig amúgy sem probléma!
Szóval ne aggódj, és kerüld el a sok mindent tudó vénasszonyt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!