Norvégiában a norvégok miért szoktak néha angolul beszélgetni egymással?
Azt tudom, hogy északon nagyon jól beszélnek angolul. Mivel szoktam norvég és svéd képregényt olvasni, feltűnt, hogy a norvégban szoktak beszélgetni angolul, a svédben meg nagyon ritkán.
Példák a norvég képregényből:
Remélhetően ebben majd megerősít vagy megcáfol valaki, aki jobban tudja, de ÉN ÚGY TUDOM, hogy a norvég nem egységes nyelv, nagyon komolyan eltérő tájszólásai vannak, egyes területek nehezen értik meg egymást.
Ugyanakkor viszont hagyománya van annak, hogy az angolt használják a régió egységes kommunikációs nyelveként a svédekkel, dánokkal, finnekkel.... Szóval általában anyanyelvi szinten beszélik az angolt is, márpedig a soknyelvűek sajátja, hogy könnyedén váltogatják a nyelveket, számukra nincs jelentőssége, hogy éppen melyiket használják.
Például az angol nyelvű filmeket nem is szinkronizálják, hanem angolul nézik, maximum néha feliratozzák, de ennek sincs jelentőssége, például mert a meséket SEM szinkronizálják, pedig ugye a gyerekek olvasni sem tudnak. :)
Nálunk is be kellene ezt vezetni...
Az első válaszoló jól írja.
Nem szoktak egymással angolul beszélni, esetleg haverok között 1-2 szó erejéig, mint pl "Hey man", de ezt csak poénból teszik nyilvánvalóan.
A finn nyelvnek semmi köze sincs a norvéghoz egyébként, úgyhogy nem értik meg egymást. A svédekkel viszont normálisan elbeszélgetnek norvégul-svédül.
A rajzfilmeket pedig szinkronizálni szokták.
<< A finn nyelvnek semmi köze sincs a norvéghoz egyébként, úgyhogy nem értik meg egymást. >>
Pont ezért használnak angolt. :D
(A rajzfilmek ügyében valószínűleg régi az információm, ma már biztos más a helyzet, de a ma felnőtt nemzedék szerintem eleve sokkal több angolt hallott már gyerekkorában is.)
Mellettem ülő kolléga összefoglalta a kérdésre a tömör és frappáns választ:
A norvégeknek több eszük van, és jól felfogott érdekükben otthon is gyakorolják az angolt! :)
Hát ezért....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!