Az angol "th" hang brit angolban a magyar t-hez vagy sz-hez áll közelebb?
Különböző fonémákról beszélünk: t, sz, illetve a "th"-ként írt hangról, amelyből van zöngés (ejtése: ð, valahol d és z közt) és zöngétlen (ejtése: θ, valahol t és sz közt).
Laikusként nem érzem közelebbinek egyikhez sem.
Nem vagyok hivatalosan képzett nyelvén, de 100%-osan állíthatom hogy egyikhez sem. Ha ezt a kérdést azért tetted fel, hogy melyikkel helyettesítsd, akkor megsúgom hogy egyikkel se. Tanuld meg szépen kiejteni, nem bonyolult egy cseppet sem. Esetleg a [ð]-t helyettesítheted [d]-vel, de csak a the szóban és csak ha 100%-ban biztos vagy benne hogy hangsúlytalan.
Még egy kis szakmai válasz: a th-t úgy képezzük, hogy egy rést képezünk a nyelvünkkel a fogunknál, és azon át megy a levegő. A dh-t (pl. the) pedig ugyanígy, csak zöngésen (z-sebben vagy d-sebben, ahogy tetszik).
A sz ([s]) szintén réshang, csak hátrébb képezzük, a t pedig zárhang, de legalább ugyanott képezzük..
Köszönöm mindenkinek, közben azt olvastam, hogy sok helyen ð-t v-nek és θ-t f-nek ejtik, úgyhogy ezt fogom használni, mert a th elképesztően posh és idétlen nekem.
When th-fronting is applied, /θ/ becomes /f/ (for example, three is pronounced as free) and /ð/ becomes /v/ (for example, bathe is pronounced as bave). Th-fronting occurs (in many cases historically independently) in Cockney, Estuary English, West Country dialects, Yorkshire dialect, Glaswegian, Newfoundland English, African American Vernacular English, and Liberian English
Remélem tudod hogy amiket felsoroltál a legidétlenebb és parasztosabb akcentusok.
Egyébként a th kicsit sem idétlen.
#7: hiába mondod, hogy t-nek HANGZIK, nem pontosan ugyanaz, ugyanis az angolban a <t> írásjel ilyen helyzetben [tʰ], a <th> pedig [̪t], ez pedig elég markáns különbség, csak tudni kell hogy mit kell hozzá hallani.
Ezért nem javaslom a [θ]-[ð]-t bármivel helyettesíteni. A [w]-t meg abszolúte nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!