Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Az angol "th" hang brit...

Az angol "th" hang brit angolban a magyar t-hez vagy sz-hez áll közelebb?

Figyelt kérdés
2014. ápr. 19. 11:43
 1/10 anonim ***** válasza:
22%
Melyik th-ra gondolsz? A the elején lévőre vagy a thing elején lévőre? A the elején lévő mindkettőtől távol áll, a thing elején lévő a magyar t-hez közelebb áll, mint az sz-hez.
2014. ápr. 19. 11:56
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Különböző fonémákról beszélünk: t, sz, illetve a "th"-ként írt hangról, amelyből van zöngés (ejtése: ð, valahol d és z közt) és zöngétlen (ejtése: θ, valahol t és sz közt).

Laikusként nem érzem közelebbinek egyikhez sem.

2014. ápr. 19. 12:06
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Egyikhez sem áll közelebb. A magyarban a t és sz hangot teljesen különbözőképp képezzük, az angol "th"-val jelölt foghangokat pedig egy harmadik féle módon. Ilyen formában ennek a kérdésnek annyi az értelme, mintha azt kérdeznéd, hogy a k hang a t-hez vagy a p-hez áll közelebb.
2014. ápr. 19. 12:20
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Ezeket nem lehet olvasva megtanulni. Hallgatni kell anyanyelvi angolt.
2014. ápr. 19. 12:35
 5/10 anonim ***** válasza:
Inkább a t és az f egybeejtéséhez hasonlítanám.
2014. ápr. 19. 21:25
 6/10 anonim ***** válasza:
63%

Nem vagyok hivatalosan képzett nyelvén, de 100%-osan állíthatom hogy egyikhez sem. Ha ezt a kérdést azért tetted fel, hogy melyikkel helyettesítsd, akkor megsúgom hogy egyikkel se. Tanuld meg szépen kiejteni, nem bonyolult egy cseppet sem. Esetleg a [ð]-t helyettesítheted [d]-vel, de csak a the szóban és csak ha 100%-ban biztos vagy benne hogy hangsúlytalan.

Még egy kis szakmai válasz: a th-t úgy képezzük, hogy egy rést képezünk a nyelvünkkel a fogunknál, és azon át megy a levegő. A dh-t (pl. the) pedig ugyanígy, csak zöngésen (z-sebben vagy d-sebben, ahogy tetszik).

A sz ([s]) szintén réshang, csak hátrébb képezzük, a t pedig zárhang, de legalább ugyanott képezzük..

2014. ápr. 22. 14:07
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Én amiatt mondtam, hogy közelebb áll a t-hez, mert az angoloknál is olyan tendencia van, hogy a szavak elején a th-t t-nek kezdik ejteni. Tehát a thank you illetve a thing egyre gyakrabban 'tenk jú' és 'ting' (A fonetikai jeleket nem tudom, hol kell aktiválni, így nézzétek el a borzasztó átírást.)
2014. ápr. 22. 14:11
 8/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek, közben azt olvastam, hogy sok helyen ð-t v-nek és θ-t f-nek ejtik, úgyhogy ezt fogom használni, mert a th elképesztően posh és idétlen nekem.

When th-fronting is applied, /θ/ becomes /f/ (for example, three is pronounced as free) and /ð/ becomes /v/ (for example, bathe is pronounced as bave). Th-fronting occurs (in many cases historically independently) in Cockney, Estuary English, West Country dialects, Yorkshire dialect, Glaswegian, Newfoundland English, African American Vernacular English, and Liberian English

2014. ápr. 22. 14:47
 9/10 anonim ***** válasza:

Remélem tudod hogy amiket felsoroltál a legidétlenebb és parasztosabb akcentusok.

Egyébként a th kicsit sem idétlen.

#7: hiába mondod, hogy t-nek HANGZIK, nem pontosan ugyanaz, ugyanis az angolban a <t> írásjel ilyen helyzetben [tʰ], a <th> pedig [̪t], ez pedig elég markáns különbség, csak tudni kell hogy mit kell hozzá hallani.

Ezért nem javaslom a [θ]-[ð]-t bármivel helyettesíteni. A [w]-t meg abszolúte nem.

2014. ápr. 23. 18:28
 10/10 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy low culture :) Nem baj, nem a királyi család köreiben fogok forogni.
2014. ápr. 23. 18:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!