Mikor használjuk angolban a Past Perfectet, és mikor a Past Perfect Continoust? Mi a fő különbség?
Nem definíciókra vagyok kíváncsi, hanem egyszerű magyarázatokra a saját szavaitokkal, illetve miről lehet megjegyezni, és honnan tudhatom, hogy éppen melyiket kell használni.
Előre is köszönöm a válaszokat!
PP: amikor két múltbeli cselekvésről beszélünk, és az egyik régebben volt a másiknál. A régebbi a PP.
PPC: valami elkezdődött a múltban és folytatódott egy másik múltbeli időpontig. Már két órát várt, mikor megérkeztem. A már két órát várt PPC.
A folyamatosság a különbség.
When I got home, he had been waiting for hours.
(Mikor hazaértem már órák óta várt)
When I got home, he had already left.
(Mikor hazaértem már elment)
Logikailag ugyanaz a különbség mint bármely perfect és perfect continuous tense között.
Perfect: azt írja le, ami lezárult, befejezett cselekvés, az elvárt eredménye már megvan a megadott időre (múlt, jelen, jövő időpontjára), tehát ebből a szempontból a három igeidő nem tesz különbséget.
I have painted the walls. = Kifestettem a falakat. Kész vannak. (mostanára)
I had painted the walls. = A tárgyalt múltbeli időre már kész voltak a falak.
I will have painted the walls. = A tárgyalt jövőbeli időre már kész lesznek a falak.
Perfect Continuous: azt írja le, ami a tárgyalt időpontig tartott, de nem feltétlenül zárult le, illetve a várt eredménye még nincs (nem volt, nem lesz) meg.
I have been painting the walls. - (azért vagyok csupa festék, meg fáradt, koszos, mert) mostanáig a falakat festettem.
I had been painting the walls. - Akkorra (a múltban) a falakat festettem (volt).
I will have been painting the waals. - Akkorra (a jövőben) már elmondható lesz, hogy a falakat festettem. Akkorra majd a falakat festettem (lészen).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!