Egy vers megítéléséhez kell beszélni az adott nyelvet?
Nem, ahogy egy dalszöveget se kell feltétlenól érteni ahhoz, hogy jó legyen.
Mégsem tudnék élvezni verset úgy, hogy idegen nyelven van. Nem azért, mert nem értem, hanem mert nem érzem át, hogy milyen bravúros megoldásokat talált a költő, milyen egyszerűen fejezett ki annyiféle állapotot, érzést. Nem is igazán hiszem, hogy mondjuk angolul lehetséges az emberek szívét úgy megdobogtatni, mint magyarul. Annyira fakó az egész nyelvük, olyan primitív, tele sablonos megoldásokkal, tudományosnak ható szavakkal, amelyek otrombán hangzanak egy szerelmes versben mondjuk. Számomra többnyire kevés bennük a költői kép is, és még ezt az ürességet sem tudom értékelni, mert nem hagy teret gondolkodni, nem úgy, mint mondjuk egy német versben.
" Nem is igazán hiszem, hogy mondjuk angolul lehetséges az emberek szívét úgy megdobogtatni, mint magyarul. Annyira fakó az egész nyelvük, olyan primitív, tele sablonos megoldásokkal, tudományosnak ható szavakkal, amelyek otrombán hangzanak egy szerelmes versben mondjuk. "
Ennél nagyobb marhaságot kitalálni sem lehet. Nem úgy tűnik, hogy olyan szinten beszélsz angolul, hogy meg tudd ítélni, vagy csak simán nem szereted a nyelvet, akkor meg nyilván nem fog tetszeni semmilyen vers. Nekem a német az, amit nem szerettem soha, de nem kezdem el senkinek magyarázni, hogy primitív.
Köszönöm mindenkinek :)
Igazából,én nem olvastam túl sok idegen nyelvű verset.Bár,amiket láttam,azoknak a nyelvét viszonylag értettem,és tetszettek is.
Most viszont én kezdtem el munkálkodni egy versen.Már
korábban is írtam pár verset nemcsak magyarul,hanem angolul.Az angolt megmutattam egy amerikai ismerősnek,neki tetszett.Amit most írnék,az svédül lenne,és egy ismerősöm se tud svédül,szóval érteni nem értenék.
.
Szóval,azért is érdekel ez a dolog,hogy esetleg mennyire tudja valaki megítélni-ritmus,rím alapján-a verset ,ha nem érti.Nem tartom költőnek magamat,bár a magyar verseim elvileg egész jók,még talán az angolok is,meg hát svédül még egyszer sem írtam.És azt a nyelvet annyira nem is
tudom,mint a többit.Csak próbálkozás lenne,de mikor egymás után jutottak eszembe a gondolatok,gondoltam megpróbálom legalább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!