Hogy lehet könnyen nyelvet tanulni egyedül?
Tapasztalataim szerint elsődleges feltétel, hogy tudj angolul. :) Angolul ugyanis rengeteg anyag van fent mindenféle nyelvekről, ez segíthet elindulni a nyelvtanulásban (persze nem teljesen legális - külföldi torrentoldalakon például rengeteg nyelvhez találsz több gigányi tananyagot: könyveket, gyakorlatokat, hanganyagokat). Magyarul ilyen mennyiségben és minőségben nem nagyon találsz elegendő anyagot.
Ha jó vagy angolból, javaslom, nézz szét a how-to-learn-any-language.com oldalon (főleg a fórumban, onnan is ajánlom ezt a hosszú leírást egy nyelvtanulási módszerről - csak az első részét linkelem: [link] Itt rengeteg információt találsz mindenféle módszerekről, nekem nagyon sokat segített, nemcsak nyelvtanulásban.
Javaslom, hogy ha belekezdesz egy nyelv tanulásába, ne csak egy forrásból dolgozz (egy tanfolyam vagy könyv), hanem legalább ötből. A tananyag 80%-ban ugyanaz, viszont minden könyv más szemszögből közelíti meg ugyanazt a problémát, így átfogóbb képet kapsz, nem tudatosan fogod fel, hanem tudat alatt is, és amikor már ötödször látod ugyanazt, azt fogod érezni: jaj, ne, már megint ez! És ez remek jel: azt jelenti, hogy ismered a tananyagot. Persze ehhez az kell, hogy elkötelezetten, becsületesen végigmenj az össze tankönyv anyagát. A másik előnye a több könyv használatának, hogy a szókincsed nagyobb mértékben, és effektívebben gyarapszik majd - a legtöbb könyv ugyanazokkal a szavakkal dolgozik (ez a lényeges szókincs, amivel rengetegszer találkozol majd, mintegy a véredben lesz már), viszont nem csak egy forrásból jutsz további szókincshez, hanem több könyvből, mindegyikből egy kicsit más szavakhoz.
Lényeges az is, hogy mindennap szánj időt a nyelvtanulásra, ha csak fél órát is. Már ami az aktív részét illeti. Nem árt, ha naponta hallgatsz rádiót vagy valamilyen felolvasott szöveget az adott nyelven (még ha semmit sem értesz belőle - megszokod a nyelv dallamát). A szavak tanulásához ajánlom az Anki programot, amely állandóan újrakérdi a megtanult szavakat, pont azelőtt, hogy elfelejtenéd őket.
Hirtelen ennyi jutott eszembe, ha gondolod, írj rám, és esetleg tanácsot adhatok további kérdésekben is.
Valamiért hozzácsapta a linkhez a zárójelet, szóval helyesen:
Én már egy éve csak afrikai zenét hallgatok, mégse tanultam meg afrikaiul :) Amit én tapasztaltam, hogy a legjobban tanulni a nyelv használatával lehet, beszélgetéssel. Tehát a nagyon alap dolgokat tanuld meg online anyagokból, könyvekből, aztán keress fészbukon beszélgetőpartnereket, akiknek az az anyanyelve, amit tanulni akarsz...először állandóan rá kell keresni a szavakra, de egyre több ragad rád és egyre jobban ráérzel...filmeket nézni is jó lehet, de ne magyar felirattal, mert akkor csak arra figyelsz ösztönösen. Feliratot is olyan nyelven tegyél a film alá, mint ahogy beszélnek...így tanulod a kiejtést, meg ugye a megértést is...egyre jobban fog menni :) Ha már vannak barátaid, próbálj meg velük élőben is beszélgetni, skype-on, telefonon.
Nekem 4 éve egy teljesen alap angol tudásom volt, amit még általánosból hoztam. Alap kifejezések, alap igeidők. Aztán lettek külföldi barátaim és ciki egy makogás volt, amit levágtam az elején :D De minél többet beszéltem velük, annál több ragadt rám. Mára már 90%-ban megértek bármit, bármilyen filmet, beszédet felirat, fordítás nélkül, én is folyékonyan beszélek és választékosan ki tudom fejezni magam. Az egyetlen, ami még nem megy, az a hosszabb terjedelmű, bonyolultabb szövegek olvasása...
Fészbukon lájkolj be az adott nyelven írodott oldalakat olyan témában, amik érdekelnek, s ha folyton látod a posztjaikat a hírfolyamban, egy idő után rádragad egy csomó jó szó.
Tapasztalat:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!