Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Honnan van ez a nyelvérzék?

Honnan van ez a nyelvérzék?

Figyelt kérdés

17 éves lány vagyok, 11 évig tanultam németet, azután tavaly [11-ben] kitűnő előrehozott érettségit tettem belőle. Angolt most tanulok negyedik éve, de már általános iskolában is jobb voltam belőle, mint egyes angolosok, akik már sokadik éve tanulták. Sokan hiszik, hogy különtanárhoz járok, pedig ez nem így van. Az alapokat még régen a Sims első részével való játék közben sajátítottam el, mert nem tetszett, hogy nem értem a játékot, így kisszótárral játszottam. Azóta úgy különösebben nem feküdtem rá az angolra, és valahogy mégis egyre jobb vagyok belőle. Ahogy felkerültem gimibe, akkor kezdett úgy igazán kibontakozni ez az egész. Mivel általánosban nem tanultam angolt, ezért a kezdő csoportban vagyok, de jobb vagyok, mint a haladók [szörnyű tanáruk van, nem akarok átmenni hozzájuk, és amúgy sem engedi a tantestület sem, de hogy miért, az rejtély]. Újabban azon kapom magam, hogy ha valami új nyelvtant veszünk, az nekem olyan magától értetődő, és hirtelen nem is értem, hogy miért kell ezt külön tanulni. A szavakkal ugyanígy.

Nagyon örülök ennek az adottságomnak, de egyre jobban érdekel, hogy honnan "szereztem". Sem anyukámnak, sem apukámnak nincs jó nyelvérzéke, sőt, az egész családban nem is igazán tudnék olyan embert találni, aki ennyire 'érzi' a nyelveket. Talán csak az apai nagybátyám, ő angoltanár, de még ő is azt mesélte, hogy sokszor azért meggyűlt a baja a nyelvvel...

Honnan örökölhettem ezt a tulajdonságot? Apai ágról talán [mert ugye nagybátyám...]? Vagy ez egyáltalán nem is ilyen öröklődős dolog?

2009. dec. 6. 11:27
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
79%

"17 éves lány vagyok, 11 évig tanultam németet, azután tavaly [11-ben] kitűnő előrehozott érettségit tettem belőle."

Jó nyelvérzéked akkor lenne, ha ez 3-4 év alatt sikerült volna.

Nálunk a gimiben teljesen átlagos, ha valakinek 11-12.-re két nyelvből van középfokú nyelvvizsgája, tehát két nyelven beszél társalgási szinten, plusz tanul egy harmadikat, amiből alapfokig jut el.

Szóval szerintem nincs átlagon felüli nyelvérzéked, de azért ez sem rossz. :)

2009. dec. 6. 11:40
 2/17 A kérdező kommentje:

itt most nem a német a lényeg, azt soha nem szerettem igazán :)

csak azért írtam, mert ebből következik, hogy általánosban is azt tanultam, és ez még jobban kiemeli, hogy angolt csak pár éve.

bár igaz, ezt leírhattam volna érthetőbben is.

2009. dec. 6. 11:46
 3/17 anonim ***** válasza:
78%

Egy közép érettségi lófasz már nem azért. Bárki megírja ötösre, minden nehézség nélkül. Még tanulni sem kell rá szinte.

A második nyelv meg már jóval könnyebben fog menni, mivel már tanultál egyet...

2009. dec. 6. 13:49
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

Ezért biztos le fogsz pontozni, de ez normális azoknál az embereknél, akik rendesen tanulják a nyelvet a suliba:) Nekem volt egy osztálytársam, akinek hihetetlen nyelvérzéke van:

5év után-spanyol felsőfok

4év után-német és angol középfok

2év után-portugál középfok

2009. dec. 6. 14:08
 5/17 anonim ***** válasza:
94%
Nekem is nagyon jó nyelvérzékem van,de nekem anyukám nyelvtanár,meg apukámról meg apai nagyapámról is tudom,hogy nagyon jó nyelvérzékük van,úgyhogy tudom,honnan örököltem.Én is amúgy az angollal úgy voltam,hogy sose értettem,mit nem értenek a dolgokon az emberek,annyira egyszerű az egész,én 3 évig tanultam,92%-os érettségim lett,sose jártam tanárhoz pedig,vagy ilyesmi.
2009. dec. 6. 14:12
 6/17 anonim ***** válasza:
94%

Én négy évig jártam be angol órára a suliban, otthon semmit sem tanultam, órákra nem készültem, egyáltalán nem foglalkoztam az angollal, érettségire egy percet sem tanultam, és mégis lett egy 86%-os érettségim.

Szval szerintem normális amit leírtál. Nekem sincs nyelvérzékem...

2009. dec. 6. 16:07
 7/17 anonim ***** válasza:
91%

Nem jó a nyelvérzékem, de igyekszem.

15 év tanulás után tettem német középfokú nyelvvizsgát. 11-12 év latin után sokszor még mindig gondot okoz az ókori írások megértése. Most angolból 8-9 év után alapfokon vagyok.

2009. dec. 7. 09:47
 8/17 anonim ***** válasza:
81%
Én 4 év német után 14 éves koromban letettem a német középfokút, utána a gimiben két évig gyakorlatilag nem volt németórám, és nemrég mindennemű készülés nélkül 98 százalékos próbaérettségit írtam. Angolt elvileg 3 éve tanulok, de a több éve angolt tanuló barátnőm tőlem szokott kérdezni, még 2010-ben le akarom rakni a közepet, meg angolból is akarok érettségit. Pedig sosem tanultam egyik nyelvet sem... Szóval szerintem vagy mindenki hiperjó nyelvérzékkel rendelkezik, vagy teljesen átlagos az, amit leírtál.
2009. dec. 22. 22:44
 9/17 anonim ***** válasza:
100%

Tudomásom szerint egy átlagos tanuló négy év alatt csak az alapfokig jut el. Lehet, hogy közepes képességekkel és nagy szorgalommal eljuthat a középfokúig?

Akiknek sikerült: mikor találkoztál először egy idegen nyelvvel; akár gyerekversek vagy dalok formájában?

2009. dec. 23. 14:23
 10/17 anonim ***** válasza:
81%
Én vagyok az, aki 14 évesen lerakta a német közepet. Egyszer voltunk anyuval vásárolni (lehettem vagy öt éves), és találtam egy könyvesboltban egy vékony könyvecskét, amiben illusztrált, egyszerű német szavak voltak. Ha olyan kedvem volt, olvasgattam, de nem hiszem, hogy ez hozzájárult a némettudásom megszerzéséhez, mert utóbb jókat nevettem azon, hogy mit hogyan próbáltam kiejteni :D ("flúgzajg" helyett "flügzüg", satöbbi) Igazából ezenkívül nem sok olyan dolog volt, ami hatott volna rám. Ha az angolt nézzük, ott azért sokat segített az, hogy nagyon sok zenét hallgatok, és sokszor megnézem a dalszövegeket, ha valamit nem értek, de ennyi. A nyelvtannal meg úgy vagyok, hogy egyszer elmondja valaki értelmesen, és utána tudom.
2009. dec. 24. 13:27
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!