Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A darura (gépre) miért nem...

A darura (gépre) miért nem mondhatjuk hogy darvak, míg a darura (mint madár) ezt használjuk többesszámban?

Figyelt kérdés
Bocsi a fura kérdésért:) Vagy ha nyilvánvaló...

2014. jan. 30. 13:30
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
42%

Tudod, minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár.:D

Ne köss belém :)

2014. jan. 30. 13:39
 2/12 A kérdező kommentje:
Nem kötök beléd, csak nem értem a válaszod:) Vagyis az idevaló vonatkozását nem:)
2014. jan. 30. 13:40
 3/12 anonim ***** válasza:
Mert az szótő az, hogy DARU, azt többesszámba téve DARU-k lesz, a madár viszont már nem egy hétköznapi "szó" (nem használjuk sűrűn, ezért kaphatott a felhasználói köréből fakadóan egy "kirívó" többesszámot. (szerintem)
2014. jan. 30. 13:43
 4/12 anonim ***** válasza:
42%
Azt én sem.De értelmes válasz nem jutott az eszembe. :)
2014. jan. 30. 13:43
 5/12 A kérdező kommentje:
Érdekeset írtál...lehet tényleg ilyesmiről van szó..már régen is így írták egyébként az írók is, és érdekes hogy a daruhoz mint géphez, ami később lett nem vették át ezt.
2014. jan. 30. 14:13
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

A daru, mint madár, valóban egy sokkal régebbi szó, ehhez a nyelv természetes alakulása során jött létre a darvak többes szám. (Azt hiszem, ezt hívják hangátvetésnek.) A daru, mint gép, viszont új szó, amihez a magyar nyelv szabályai alapján képezzük a többes számot.

Valójában két különböző szóról van szó, csak azonos alakúak. Az madár jelentésűnek hagyományos többes száma van, de a gép jelentésű szó esetében attól függetlenül alakul a többes szám, szabály alapján.

2014. jan. 30. 16:07
 7/12 A kérdező kommentje:
Csak én azt hittem, hogy mindig hangzás alapján képződik a többesszám és mivel azonos alakú szavakról van szó akár képződhetne ugyanúgy. De úgy nagyjából értem amit írsz egyébként.Köszönöm!:)
2014. jan. 30. 18:00
 8/12 anonim ***** válasza:

Egy másik példa a hagyomány szerinti toldalékolásra.

- Íjjal

Elvileg magas hangrendű -vel kellene hozzá, mégis a -val használatos. + íjat, kínnal, kínos, stb.

- Vízzel

Itt viszont a szabály szerinti -vel használatos. :)

2014. jan. 30. 18:10
 9/12 anonim ***** válasza:
A nyelvünk szépségei :) Ha esetleg még nem ismernéd: [link]
2014. jan. 30. 18:33
 10/12 anonim ***** válasza:
Szóalak-hasadás történt.
2014. jan. 30. 20:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!