Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit vélsz a nyelvi észrevétele...

Mit vélsz a nyelvi észrevételemről?

Figyelt kérdés

Különös nyelvi érdekességre jöttem rá. Lehet, h úgymond "véletlenszerű", bár végső soron semmi se véletlen az életben. Ráadásul kicsit sok dolog esik egybe ahhoz, hogy véletlen lehessen...

Van ugyebár az APPLE cég, ennek Mac gépei, teljes nevükön Machintosh számítógépek a világ két vezető computer típusa közül ugyebár az egyik, az USA-ban pedig a legnépszerűbb. EU-ban a második legnépszerűbb, mégpedig a PC, teljes nevén IMB PC gépek után.

Tehát ez lényeges, hogy nem valamiféle "útszéli" gépek nevei kapcsán vettem észre szoros összefüggést.

Olvastam a pár éve elhunyt cégvezető válaszát egy riporteri kérdésre, miért lett pont APPLE, azaz egész egyszerűen ALMA a cég neve (persze lehetne háttérhatalommal indokolni ezt is, sokat írtak erről már, hogy miért alma, amibe bele van harapva, meg bibliai alma, stb, de nézzük a válaszát) - több riporternek többféle választ adott már, az egyik gyakori nyilatkozat-verziója, hogy "mert semmi találó nem jutott eszébe, viszont "A" betűs lévén a cégjegyzék elejére kerülhet". Gyakran nyilatkoznak kamu dolgokat fejesek, ugyebár.

Manapság az Androidos telefonok különösen népszerűek. Az "applikáció" kifejezés elterjedt computeres terminiológia, évtizedek óta, ami ugyebár általános célú alkalmazást, "futtatható programot" jelent. Amióta megjelent az android oprendszer, azóta nagyon szeretik rövidíteni, sőt eleve ezt a szót, h "applikáció", arra, hogy "APP", de még magyarul is! Elkezdték gyakrabban használni magyarul az "app" és "applikáció" szavakat, gyakrabban, mint a korábban használt "alkalmazás" szót, ami nem véletlen, hiszen "APK" az androidos alkalmazások kiterjesztése, nyilván az "applikáció" szóból.

A lényeg: angolul APPLICATION, mégpedig ÉVTIZEDEK ÓTA, AMIÓTA AZ APPLE cég is létezik!

Nézzük, mostanában, 2014 január közepén váratlanul mi ötlött belém mint gondolat, holott nem is gondolkodtam rajta - elég beszédes lesz AZ ÖSSZES ALÁBBI, EGYÜTTVÉVE. Ugyanis külön-külön még lehet gyakorlatilag véletlennek tekinteni, de valahogy annál talán egy picit több dolog ér össze egy pontba:

APPLication

APPLe

Elgondolkodtató, az angol nyelvben az alma, ami náluk szintén két ezer év óta egy fontos bibliai szimbólum, ugyanazon 4 betűvel kezdődik, mint az "alkalmazás" szó, ráadásul ez 3, egymástól eltérő betűt takar, ami nem valami gyakori egybecsengés.

Ez még nem minden. Lássuk tovább:

...hogy' a fenébe lehet az, hogy ezek fordításai magyarra, szintén négy, egymás mellett álló betűsorként ugyanazt adják ki??? :

alk A L M A zás

!!!

ALMA = APPLE

alkALMAzás = APPLication

Ha megnézed függőlegesen is, az angol szópár esetén csak egy betű hiányzik, és kiadja, hogy "apple" (az angol egyébként se ejti a szóvégi "E" betűt, különösen nem, ha mássalhangzó előzi meg, tehát kb "epll", vagy "ep(ü)l", kiejtve), a magyar esetén meg teljesen benne van az "alkalmazás" szóban az "alma"!

Ez mind véletlen lenne?? Vajon Steve Jobbs miért választott egy ilyen egyszerű szót egy computer típus számára, valójában...? Nem vonok le következtetéseket, azonban a keresztbe-egybecsengések elég beszédesek. Gondolatébresztő lehet...

2014. jan. 18. 11:07
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Mégis mi hülyeség van az érdekes egybeesésekben? Nem kell túlmisztifikálni. Viszont a tény az tény: függőlegesen is, vízszintesen is összecsengenek. Ez szerintem érdekes.

A kötözködők hajlamosak belevetíteni valamiféle misztikát, egészen egyszerű nyelvi leleményre, csak hogy beszólhassanak. Ennek a hozzáállásodnak meg mi értelme mégis...

2014. jan. 18. 12:21
 12/16 A kérdező kommentje:

Időközben csevegést folytattam egy illetővel, mivel témába vágó, bemásolom:

Legyetek kedvesek, hadd kérjem tőletek a kötözködés mellőzését. Előre szeretném kérni, mivel a másik helyen, ahol előzőleg írtam erről, mellékes dolgokba belekötöttek, túlmisztifikálták.

A lényeg: ez csupán egy érdekes nyelvi lelemény részemről.

Ha valaki itt is azt állítja, ilyeneket ő is lazán észrevesz más tekintetben, más szavak esetén, akkor tessék közölni konkrét példával, ne csak odavágni irigykedve az én példáimra. Előre is megköszönöm a korrekt hozzáállást.

Szerintem érdekes és NEM SŰRŰN előforduló, keresztrejtvényszerű egybeesésről van szó nyelvileg abban, amit észrevettem.

Ez az "egyéb" kategória a számtech-en felül, tehát nem off téma, mivel számtech-i nyelvi lelemény. Ha úgy tetszik lehet a linkelt helyre is, a "nyelvészkedőkhöz" írni a választ. Ott is örömmel fogadom a normálisakat és a nem kötözködőek reagálását.

-----------------------------

Egy illetőtől érdekezett válasz:

"Ez egy nyelvi kérdés. A számtech-hez csak annyi köze van, hogy hopp, véletlenül van egy Apple nevű számítástechnikai óriáscég a tengerentúlon. Mind az "alkalmazás", mind az "application" szó használatos volt már akkor is, mikor Jobs és az Apple cég még gondolatban sem volt, sőt még a számítógépek előtt is. Pl. "job application"-nek semmi köze elektronikához sem.

Az "application" egy angol képzett főnév, és jól kiemelted, az "appl-" lehet a szótő, lásd pl. "apply", "applied".

Semmi köze az angol almához. Az "application" latin eredetű, az "apple" pedig német. (forrás: [link]

Az "alkalmazás"-ban az "alma" a szótó vége + a toldaléksor eleje. A szótó az "alkal-" (vagy "alkalom") lehet, a "-maz"

pedig igeképző.

Nagyon szép nyelvi érdekesség találat egyébként! :) De ez meglátásom szerint véletlen, semmi összefüggés nincs köztük a látottakon kívül.

Próbálok én is keresni hasonlót. :) "

------------------

Reagálásom:

Végre egy olyan válasz, ami a helyén kezeli a dolgot...

Köszönöm.

Nem a dicséret a lényeg, hanem hogy ÉRDEMBEN foglalkozott végre valaki a felfedezésemmel.

Bár a slusszpoén szerintem az (amit nem hangsúlyoztál), hogy

mind függőlegesen, mind pedig vízszintesen egybecsengenek, tehát

nem elég, hogy appl(e) benne az appl-ication-ban ,

de ezek tükörFORDÍTÁSAI magyarra ráadásul ugyanezt játsszák el nyelvileg! :)

Tehát

appl(e) = alma

appl-ication = alkALMAzás

Ha tud valaki szintén "KERESZTBE-KASUL" ilyen szinten való összefüggéseket - érdekel, persze talán a nyelvi szekcióba, ahova eredetileg kiírtam kérdésem. Itt azért folytattam, mivel számtech kifejezésekről van szó. Az ALMA, azaz APPLE számtech cégről , és alkALMAzásairól, tehát APPLikációiról. :)

2014. jan. 18. 12:56
 13/16 anonim ***** válasza:
75%
Tehét megkaptad egy hozzáértőtől is, hogy véletlen egybeesés. De hogy mire vagyunk irigyek, az még nem derült ki...
2014. jan. 18. 17:40
 14/16 anonim ***** válasza:

A hülyeség itt az, hogy ebbe te valamit bele akarsz magyarázni. Ez véletlen. Ha erre én jöttem volna rá, legfeljebb röhögök egyet rajta.

Igen, fura.

De:

Az apple kiejtésénél viszont elrontottad, de szerintem nem lényeges (de!), hogy az apple szó kétszótagú, az első magánhangzója az [e], a másik pedig [l], viszont ez nem epül, ahogy te idebarbárkodtad.

Köszönöm a figyelmet

2014. jan. 19. 21:15
 15/16 A kérdező kommentje:

Eleve félreérthetően tettem fel a kérdést, rájöttem. Most már tudnám úgy feltenni, hogy ne legyen az. De minek, ha e kérdéshez írók meg nem veszik a fáradtságot elolvasni, hogy ez NYELVI szekció, és tényleg nem kéne mögé képzelni írásomnak semmi többet. Mondom, félreérthetően fogalmaztam, véletlen elvittem a számtech irányába. Csak hogy ha laikusok is írnának ide, értésék a nyelvi leleményt.

Szóval hagyjuk. Aki a rosszat akarja meglátni valamiben , úgy is azt fogja. Rátok nem tartozik innentől, hogyan értettem kérdésem. Nem sértődésből, hanem mert rosszindulatúakra nem fecsérelem energiámat. A jóindulatú ember keresi, hogy vajon hogyan érthette az illető. És részemről sorry, hogy pontatlanul fogalmaztam meg eleve, mi a szándékom a kérdéssel és hogyan értem. De nem csak rajtam múlt , hogy félreértettétek.

Kérdezi valaki itt, mire vagytok irigyek. Amire irígyek vagytok, az utóbb kiderült. Feladtam a rejtvényt másoknak is, és rajtam kívül nem tudták megoldani. Adtam nekik egy hónapot, nem sok esélyt látok ,h megoldják. Mármint az enyémhez hasonló NYELVI feladatot. Mert ez az, és tök mellékes, h számtech szavakkal találtam. Mondom, nem fogom itt részletezni, mire gondoltam.

Amúgy kitalálhatjátok, ha akarNÁTOK. De aki irigy, az a rosszat keresi másban, mint az eddig ideírók többsége. Akkor keressetek mást, akibe beleköthettek. Én nem fárasztom magam veletek innentől, mert felesleges.

2014. jan. 23. 11:44
 16/16 anonim ***** válasza:

"Én nem fárasztom magam veletek innentől, mert felesleges"

Így kellett volna kezdeni.

2014. jan. 23. 11:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!