Melyik nyelvet válasszam? Ukrán, vagy szlovák?
Szeretnék magamtól megtanulni valamelyiket, csak nem tudok dönteni. Elhelyezkedés, vagy ilyesmi most nem érdekel, mert ez csak hobbi, és B2-es szinten akarom elsajátítani úgy, hogy mindennap foglalkozok vele több órát, így remélem 3-4 hónap alatt sikerül.
De szerintetek melyik könnyebb vagy szebb vagy hasonló? :)
Melyik nyelvet válasszam és miért?
Előre is köszönöm, nem tudok dönteni. :/
Ukránul még nem próbáltam megtanulni, de arról biztosíthatlak, hogy a szlovák nyelvtan hihetetlen nagy szívás. Nekem legalábbis.
A szlovák előnye, hogy legalább latin betűkkel írnak, az is valami. Ez főleg a nyelvtanulás elején előny (nem kell újra tanulnod az ábécét és az olvasást) és amikor vizsgázni kell. Ott ugyanis kézzel kell írni, és úgy gondolom, a cirill betűs írást sokat kell gyakorolni, hogy egyszerre legyen elfogadhatóan gyors és olvasható.
Szerintem nem olyan nagy ördöngösség azért a cirill betűs írás és olvasás.:)
Én vajdasági vagyok, magyar nyelvű iskolába jártam, általános iskolás 4. osztályban kezdték nekünk tanítani a cirill betűs írást (heti 3 tanóránk volt, nyilván nem kifejezetten az írás megtanulása érdekében, tehát azért mást is csináltunk), felsőbe már mindenki úgy ment, hogy ezt elsajátította, és akkor már kizárólagosan a cirill betűket kellett használni, minden dolgozatnál is. Mi egy évvel előbb kezdjük az iskolát, egy 10-11 éves pedig nem mondható szerintem kimondottan kisgyereknek, szóval szerintem tényleg nem egy nagy dolog.
Az olvasás van, akinek még középiskolában is döcögősen megy, de ha van benned egy minimális nyelvérzék, akkor nem lesz vele gond. Nekem mindig ment folyékonyan. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!