Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi az ÁDÁNY név angol megfelel...

Mi az ÁDÁNY név angol megfelelője? 17L

Figyelt kérdés

2014. jan. 4. 19:15
 1/7 anonim ***** válasza:
46%
Miért gondolod h van neki? És amúgy mi a magyar megfelelője? És mi az h 17L? ez hogy jön ide??
2014. jan. 4. 19:25
 2/7 anonim ***** válasza:
38%
Adany. Ékezetek nélkül.
2014. jan. 4. 19:33
 3/7 A kérdező kommentje:
Nem tudom hogy van e angol megfelelője ezért kérdeztem meg itt. Azt hittem mivel magyar vagyok ez a magyar megfelelője de ha nem akkor leírhatnád hogy mi? És azért írtam ki hogy lány vagyok meg a koromat mert itt így láttam legtöbbször és gondoltam ki teszem én is :)
2014. jan. 4. 19:34
 4/7 A kérdező kommentje:
Másodiknak pedig köszi :)
2014. jan. 4. 19:36
 5/7 MrPifta ***** válasza:
41%
még magyarban is ritka ez a név. A kor és a nemed néha fontos egy kérdés megértéséhez, de itt nem.
2014. jan. 4. 19:43
 6/7 anonim ***** válasza:
81%

Másodikon nincs mit köszönni, mert vagy ugrat, vagy tudatlan. Felteszem ez a családneved. Ezt nem szokás átírni. Ha mondjuk Ádány Sarolta a neved, írhatod így: Ádány Sarolta, Sarolta Ádány. Ha az ékezetírás nem megoldható, akkor Adany Sarolta, Sarolta Adany.

Ha el akarod magyarázni a neved, akkor ezt írhatod: A Sarolta angol megfelelője Charlotte, az Ádány pedig Adam, mivel ez a bibliai Ádám névváltozata.

2014. jan. 4. 19:45
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Aki lepontozta a válaszomat, elmagyarázni, mit kifogásolt benne?

Családnevek enciklopédiája:

Ádám

Típusa Apanévi eredetû, magyar családnév.

Változatai Ádám 8337, Adam 35, Adám, Ádam, Ádány 149. Más változatokkal együtt

összesen: 8547.

Eredete A bibliai héber ~da [ch dchm (Xdcm)] jelentése ’ember’ vagy ’föld’, esetleg

’vörös föld’. Mint az Isten által teremtett elsõ ember neve lett ismertté. A latin Adamus

alakon át vált keresztnévvé a keresztény világban. A magyarban elmaradt a latin -us

végzõdés, s magánhangzói megnyúltak. A név végi -m több nyelvjárásban hátrébb

képzõdött, -n vagy -ny lett belõle. Már az Árpád-korban igen népszerû keresztnév

volt, így apanévként vált gyakori családnévvé. Jelentése ’Ádám nevû személy fia,

leszármazotta’.

Elterjedtsége A Dunától keletre, különösen Erdélyben gyakori. A dunántúli és a pa-

lóc nyelvjárásra jellemzõ az Ádány ejtés.

Névváltoztatás Önállóan erre a névre nem magyarosítottak a XIX. sz

2014. jan. 4. 20:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!