A magyar miért nem külónbözteti meg a nemeket?
Szerintem azért, mert a magyar nyelvben mindig is az egyszerűségre törekedtek a nyelvészek, a nyelvújítók is.
Most őszintén, a németet példaként felhasználva hogy hangzana ez a mondat:
"Elindulok die nagymamához meglátogatni, mondom der férjemnek, nem jössz velem? Csak gyalog mehetünk vagy die tömegközlekedéssel, mert das autónk nem indul be"
Szörnyű lenne...
Egyébként logikai alapon különbözteti meg a főnevek nagy családjában. Pl. Csaj (nőnemű), pasi (hímnemű, mondjuk vásári andré félék nem), asztal (semleges nemű).
:-)
OFF
Szerintem felesleges.
Én mindig logikátlannak tartottam (mármint a nemeg megkülönböztetését). 8 éves, 3. osztályos kislányként azzal szembesülni, hogy a németben a lány, ami ugye das Mädchen, miért semlegesnemű? Jó, megvan a nyelvtani magyarázat, de akkor is hülyeség. Vagy az asztal miért hímnemű? Megkeserítették a német tanulásomat ezek az ostoba szabályok. (Az már a jéghegy csúcsa, hogy a "kutya fiú, a cica meg lány", ahogy sok nagyvárosi, állatot még csak könyvben látott gyerek hiszi - nem álalánosítás!).
Szóval szerintem tök jó, hogy nincsenek külön nemek.
Hogy miért nincs, nem tudom, de őszintén örvendek.
Úgy beszéltek a nyelvekről, mintha azok úgy keletkeznének, hogy egy csapat tudós leül, dolgozik pár hónapot és kész a nyelv, és onnantól kezdve mindenki azt beszéli.
1. "Szerintem azért, mert a magyar nyelvben mindig is az egyszerűségre törekedtek a nyelvészek, a nyelvújítók is. "
A magyar nyelvet nem nyelvészek (?) hozták létre, hanem természetes módon kialakult és változott az idők során.
"Elindulok die nagymamához meglátogatni, mondom der férjemnek, nem jössz velem? Csak gyalog mehetünk vagy die tömegközlekedéssel"
Talán dem férjemnek és der tömegközlekedés (mert der Verkehr).
2. "A magyar miért nem külónbözteti meg a nemeket?"
Mert nem olyan a nyelv szerkezete. Ez olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy a lónak miért nincs szarva, vagy a paradicsom miért nem kék. Csak.
"nem jobb lenne ha lennének nemek mint a germán nyelvekben?"
Hogy érted, hogx "jobb"? Kinek jobb és miért? A németeknek miért jobb, hogy vannak nemek a nyelvükben? Ez a kérdés értelmezhetetlen. Ha egy nyelv alkalmas a kommunikációra (tehát nyelv), akkor az jó. Nincs olyan, hogy vannak nemek a nyelvünkben, és ezért mindenkinek ingyensüti jár.
Köznapi használat tekintetében lehet, hogy jobb, hogy nincsenek nemek. Pl. a németek néha belezavarodnak a nemekbe, sokszor eltévesztik ők maguk is őket.
"Az ilyen agglutináló nyelvekben nincs"
Ez nem a nyelv típusától függ.
"Én mindig logikátlannak tartottam (mármint a nemeg megkülönböztetését). 8 éves, 3. osztályos kislányként azzal szembesülni, hogy a németben a lány, ami ugye das Mädchen, miért semlegesnemű? Jó, megvan a nyelvtani magyarázat, de akkor is hülyeség. Vagy az asztal miért hímnemű? Megkeserítették a német tanulásomat ezek az ostoba szabályok. "
Sajnos a németet ilyen szempontból rossz módszerrel, vagyis inkább külön módszer nélkül tanítják, a biflázásra ösztökélve a gyerekeket. Én némettanulóként kitaláltam magamnak egy módszert, amivel tökéletesen meg tudtam jegyezni a nemeket és tudom a mai napig is.
Azok a német nyelvalkotók a régmúltban előrelátóak voltak, vagy rúnaköveket vetve jövendőt olvastak és tudták, hogy Németország lesz az első a világon ahol hivatalosan bevezetik a harmadik nemet és az iskolákban is három WC-re lesz ezentúl szükség. Szóval a das Mädchen majd eldönti mi lesz később, der Herr, vagy die Frau. ☺ (de akkor kezdeményezni kellene a német akadémián, hogy a der Bursch is legyen das. majd ő is eldönti ha felnő).
Ha pedig a német fiúk többen vannak együtt, akkor ők die Jungen, vagy die Buben. (csak nem...?) ☺
"A helyesírással így is sokan küzdenek, például te sem tudtad hibátlanul leírni a kérdésedet. Az hiányozna még, hogy azon kelljen totózni, semleges nemű-e az ablak és az asztal pasi, vagy nő. "
Anyanyelvi beszélőknek nem kell ilyesmin totózni. Te se totózol azon, hogy számítógéppel, vagy számítógép"pal". Ez legfeljebb a magyart tanuló külföldieknek okozna gondot.
Amúgy, ha már itt tartunk, megjegyezném, hogy a magyarban a szavak hangrendje is tulajdonképpen valami hasonló dolog, mint a nyelvtani nemek: vannak magas, mély, vegyes hangrendű szavaink. És, hogy mi ebben a nehézség? Az, hogy rengeteg a kivétel: házak, gázok, inak, színek, nyilak, szívek, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!