Van a neten olyan szótár, amivel le tudnám "fordítani" a fiatalok írott szövegeit?
Olyat amiben minden benne van nehezen fogsz találni két okból:
1. A szleng szavak - főként neten - nagyon gyorsan változnak, ezt lehetetlen követni
2. A legtöbb valójában nem is új szó, hanem egy szó minél hülyébben átvariálva. pl. sztem=xtem=xtm... ez odáig is elmehet, hogy x73m (ami még mindig ugyanaz, már ha valaki tudja értelmezni :) )
Szóval mindenki tanul valami "kódot", amit ő menőnek tart és aszerint átírja, ilyenkor az egyetlen amit tehetsz, hogy megpróbálod a kódokat követni :D y=i, x=ksz, x=sz, x=szer, 1=egy, 1=i, 7=hét, 3=e, M=em, s=sz,... stb...
Szval nM 3cc3rű... (=Szóval nem egyszerű)
Követni kell a divatot, pl a számmal írás (azaz 31337=eleet=elite azaz mikor minden betüt, amit lehet számmal helyettesítettel, már kezd kimenni a divatból, az "én időmben" :D még csomóan így írtak :) )
Második vagyok, bocs a "választ" kihagytam :)
nepszotar.com valamint a hogymondom.hu talán a legjobb jelenleg... de a legjobb ha mikor látsz egy új szót beírod gugliba... :)
Köszi a válaszokat!
Első: Szlengszótárakat már kerestem, de konkrétan ilyen "kódolt" szövegekhez kellene valami segítség, és olyat egyet se találtam.
Második: Jézusom, ez nekem nagyon magas :D Azt ne mondja már nekem senki, hogy akik így írnak, azok gond nélkül el tudják olvasni mások írását (sőt a sajátjukat). Miért jó ez a titkosírás?
Mert ez a "menő", és tudod, fiatalon menőnek kell lenni... :D
Minden szót amit csak lehet átalakítanak, hogy ugyanazt jelentse, de picit mégis más legyen.
Pl. kínos -> ciki -> gáz -> CINK. már ilyet is kitaláltak...
Ismét második...
Hogy miért? Passz :), mint írta a legutóbbi is, ez a menő.
De hazudnék ha azt mondanám, hogy anno "ifjú koromban" (most vagyok 24 :) ) nem voltam én is "nyelvújító"
Szerintem maga a jelenség, hogy a fiatalok megpróbálnak szlengesíteni, az teljesen természetes bármennyire is zavar (már engem is :) )
A gond ott kezdődik, amikor a "kódolásban" már semmi kreativitás/logika/humor/különlegesség nincsen, hanem egyszerűen igénytelen...
De szvsz (értsd: szerény véleményem szerint :) ) ugyanúgy ahogy az elmúlt pár száz - pár ezer évben is, hosszútávon szelektálódnak az újítások... csak most kicsit gyorsabban zajlanak a dolgok.
Nno de a kérdés nem ez volt, úgyhogy abba is hagyom. :)
Azt kihagytam, hogy mindamellet, hogy mi is újítgattunk már neten én (persze elfogult vagyok) annak több értelmét láttam.. azok még csak főként rövidítések voltak... az említett 31337-eket (számmal írókat) leszámítva, de őket utáltuk... :D
Jesszusom úgy beszélek, mintha 50 éve lett volna... pedig csak 7-8 :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!