Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A barátom nem úgy beszél mint...

A barátom nem úgy beszél mint egy pesti. Mi van akkor ha ezt megszólják a szüleim?

Figyelt kérdés
Én is laktam kb 4éves koromig falun,de aztán családi okok miatt pestre költöztünk.Teljesen úgy beszélek mint 1 pesti,nincs tájszólásom,se semmi.Megismerkedtem egy nagyon aranyos fiúval és össze is jöttünk.Szerelmesek vagyunk egymásba.Beszeretném mutatni a szüleimnek de félek,hogy valamelyik 4szemközt elkezdi nekem mondani,hogy érdekesen beszél a barátom,esetleg a mostoha anyám lehet,hogy le is szól ezért.Mi lenne a legmegfelelőbb,mit mondjak erre,ha elkezdenek ezzel piszkálni engem?Szeretném a kellemetlen kérdéseket intelligens módon hárítani.
2009. nov. 19. 02:53
 1/8 anonim ***** válasza:
93%

Ha szereted a barátodat, akkor a tájszólását is szereted, mással ne törődj!!!

Kit érdekel, mit mond a mostohaanyád, tuti akkor is találna kivetni valót a barátodon, ha ő lenne Bradd Pitt!

Ha netán megjegyzést tennének a barátodra vagy a beszédjére, akkor védd meg : neked nem a tájszólása a fontos, hanem az, hogy szívből szeret és te is szereted őt!... Lehet, hogy nem kifogástalanul "pestiesen" beszél, de legalább nem olyan szélhámos és szemét, mint sok "szépenbeszélő" fiú!...

Ha látják, hogy hiába teszik a megjegyzéseket, akkor le fognak szállni rólad! :D

Azért azt említsd meg, hogy ti sem vagytok tősgyökeres pestiek, felesleges ezt megjátszani, nem mindenki Pesten született, és akkor mi van?!... SEMMI!

2009. nov. 19. 03:04
 2/8 anonim ***** válasza:
93%
Lényegtelen, hogy milyen tájszólásban beszél valaki, ha egyébként egy szimpatikus, rendes ember. A szüleid inkább örüljenek, hogy olyan emberrel találkoztál, akit szeretsz, és aki téged is viszontszeret. Ez a legfontosabb. Egyébként csodálkozom, hogy pont ők szólnának meg másokat a "vidéki" beszédstílusért, amikor ti is faluról költöztetek a fővárosba.
2009. nov. 19. 03:21
 3/8 anonim ***** válasza:
90%

"Szólhatok az emberek, vagy az angyalok nyelvén, ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok, vagy pengő cimbalom."(Kor)

Inkább a pótmamát cseréljétek le akkor!

2009. nov. 19. 04:09
 4/8 anonim ***** válasza:
87%

Hálaisten! hogy az országbeli magyarok 87%-a nem beszél pestiesen!

Sok pesti van aki nagyon csúnyán beszél, és igen kicsi szókinccsel!Elnézést a szépen beszélőktől!

"Szép hangokat egy felcicomázott papagáj(a pótmami) is ki tud adni, de csillogó gondolatokat, szép szavakat sajnos nem mindenki tud megfogalmazni"

"Kazinczy Ferenc Abaújból szintén sok kívánnivalót hagyott ifjúkorában, s hagyna ma is ha a pesti beszéddel mérnők őt össze"

Ha butik az ősök, akkor figyelmeztesd a fiút előre, meg ne sértődjék. Megvédened nem kell, majd ő megvéd téged.

És: Hazaállíthatnál egy siketnéma, néger öregasszonnyal is, hogy íme, a választottad!S akkor mi van?? Neked kell szeretned! A mostohád, ha akar, beszól úgyis, bármi miatt.

2009. nov. 19. 04:15
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Ez csak téged feszélyez.

-1. fiatal vagy, számodra ez furcsa. Ha majd többet láttál(az országból), tisztelni és becsülni fogod a szép beszédet, és minden vidék értékeit.

-2. most érkeztél a kapcsolat II.- bizonytalansági-szakaszába: felsorolod, hátha mégsem jó valami. Ezen mindenki átesik

- 3. talán te nem szívesen emlékszel a falura, vagy valami kellemetlenség miatt számodra értéktelenebbnek látszik Pestnél,és te magad szeretnél a falusiasságtól elhatárolódni. Ezt meg tudjuk neked bocsájtani, hiszen talán az a családi ok nem volt kellemes, vagy nagyon be akartatok illeszkedni.

Melyik vidékről származol?

A fiú meg fogja szokni, hogy váltson az irodalmi és a tájnyelv között. Hamarosan. Sajnos.

2009. nov. 19. 04:22
 6/8 anonim ***** válasza:
88%
Semmi baj,ha a barátod tájszólással beszél.Ez szebb,mint az ostoba szlengek.Nem tudom milyen korúak a szüleid,de megemlítheted nekik,hogy Sárdy János egész életében megőrizte a tájszólását,mégis az egyik leghíresebb színészünk volt.
2009. nov. 19. 07:03
 7/8 anonim ***** válasza:
0%
Ha igazán szeretd akkor ezt a kérdést nem tetted volna fel
2009. nov. 19. 08:01
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!Az utólsó válaszolónak írnám,hogy már bocsi de elég nagy hülyeséget mondtál de azért köszi....Iszonyúan szeretem a barátom és éppen ezért kértem a segítségeteket,hogy megtudjam védeni,ha őt bántják a háta mögött...mert nem hinném,hogy a mostohám van olyan gerinces és a szemébe mondja a dolgokat ezért majd nekem kezd el magyarázni...egyébként meg ő nagy úri hölgynek tartja magát mert világ életében pesten lakott úri vezetéknévvel ellátva..és apu mindig is falun lakott.Anyu is pesiti volt de mivel szerette aput odaköltözött hozzá falura és mondta,hogy a gyerekeinek(azaz nekünk)is jót fog tenni a falusi élet...Sokkal egészségesebb mint itt pesten...csak ez a mostoha elszedte tőlünk aput amikor én 3 éves voltam,öcsém meg fél éves.Ezért fel kellett h költözzünk pestre,pedig én imádtam falun lakni..most is oda húz a szívem.Utálok itt a panellakásba rohadni...Na mind1..és most apám meg a mostohám meg a 2 féltesóm laknak falun...azzal az utcával szenben,ahol régen mi laktunk anyuékkal...mindig megfájdul a szívem ha arra megyek..de nincs mit tenni...el kell fogadnom h ilyen patkány emberek is léteznek h egy 2gyerekes apát szednek el a családjától.(bár ez is 2emberen múlik)Lényeg h apu őt is ugyanúgy csalja...csak nem tud róla..én meg már vagyok elég nagy h elmondja nekem...Köztünk ez 1 nyílt titok..Egyébként Veresegyházán laktunk.
2009. nov. 19. 15:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!