Miért ilyen kritikusan siralmas sok ember helyesírása?
Most jutottam el arra a pontra, hogy már a szememnek sem nagyon akarok hinni, hogy hogyan fogalmaznak egyesek ezen a fórumon. Pár szemelvény a ma olvasottakból:
"Én szerintem egy ilyen alkalomra semmi fél e képen nem ilyet főznék! Ha a barátnőd szereti a hallat akkor hallat sütnék és egy könnyű salátát hozzá és az mellé egy üveg bort és valamilyen süteményt készítenék mellé! Egyszerű sütit vagy ( meg engedett a vett süti is)!! :)"
"Én egy nagymama vagyok szeretnek kerni a kisunokam reszere bebietelt tejpepeket es barmit amit egy 6 hos baba ehetik a lanyom egyedul neveli piciunokamat en mar nagyon nem tudom oket segitteni mivel cukorbeteg vagyok ferjemmel egyutt alberletbe lakunk akarpelenkat is szivesen fogadnank 'negativ komenteket nem kerek"
"nagyon kösz a válaszokat amúgy rá jöttem hogy nem is érdemes ilyenekkel foglalkozni hallottam olyanokról akik ilyennel foglalkoztak be is vált nekik csak olyan szel démon vagy ilyesmi lények szálltak rájuk amiket nem egyszerű elüldözni nem szeretném hogy velem is ez tőrtényen"
"Jo csak a lanynak akkor miert mondott rollam minden rosszat?
Egyaltalan nem akarta h vele legyek, ne talizzak vele, se vele!"
"Mai rádio hír :Egy gazda fagyallót tett a borba. A bort pediglen ellopták. Volt ki meghalt tőlle, volt ki beteg lett. Ha bebizonyosodik, hogy az eredeti szándék, a majdani tolvajok ellen irányúlt, akár börtönt is kaphat! Mit gondoltok erről?"
Az ilyen embereket mégis hogy a frászba engedték át általános iskola elsőben?!

Az oktatáson/tanuláson kívül azért kell ehhez is érzék. Ész ide vagy oda, azért a legtöbb embernek VAN érzéke helyesen írni. Szerintem csak kisebb százaléknak igazi kín ez, csak kevesen vannak úgy, hogy tényleg nem veszik észre, mekkora nevetséges hibát ejtettek. Ezek között lehetnek amúgy okos emberek is. Persze minél okosabbak, ezen hibák száma tanulással csökkenthető. Nem is velük van a baj.
Hanem azokkal, akik lustaságból/igénytelenségből nyilvános fórumokon hagynak hibáktól hemzsegő szövegeket. Ezáltal már szinte divat helytelenül írni.
Bevallom, amikor sokat sms-eztem, vagy közeli ismerősnek gyorsan írok e-mailt, akkor én sem ügyelek annyira a helyesírásra, és ha elütök valamit, nem mindig javítom ki, ha az érthető. Így sajnos előfordul nálam is, hogy h-nak rövidítem a hogy-ot, kis kezdőbetűvel írom a város nevet, leírom, hogy asszem és néhány hasonló rettenetet. De! Kizárólag nagyon közeli ismerősnek nem nyilvános levélben.
Ha másnak írok, vagy nyilvános fórumokra, akkor ezeket igyekszem kerülni, mert nem ismernek, és butának gondolhatnának ezáltal.
Általában én is butának érzem azokat, akik nem véletlen hibát ejtenek, ritkán jön át, hogy épp viccelődnének éppen. Szóval nyilvánosan azért jó lenne ha szigorúbb lenne mindenki a helyesírását illetően...
A fiataloknál olyan szinte, mintha ciki lenne helyesen írni. Nem tudom.

Én is a sok sms rovására írnám; nincs is mindenből hosszú magánhangzó, aztán lehet, hogy rögzül. Az iskolákban meg vannak olyan gyerekek, akiktől gyorsan szeretnének szabadulni, hát átcsúszik kettessel ;)
Egyébként valóban kell hozzá érzék és talán nem is olvasnak manapság olyan sokat a gyerkőcök, hogy fejlődhessen a szókincsük. A Barbie és az X-man pedig nem túl épületes szófordulatokból áll ;)

Kedves Nyelvtannáci!
A nyelv nem egy konstans rendszer,az emberekkel,a divattal,az aktuális kor szerint változik.
A helyesírás nem "szentírás".Nincs kőbe vésve.Leegyszerűsítve annyi történt,hogy először Kazinczy,majd az MTA vett egyfajta stílust,és azt tette meg standardnak.
A helyesírás szintén folyamatosan változik.Nem ok nélkül adnak ki időnként új helyesírási szótárat.
És jó ha megjegyzed,hogy az a helyes,amit a nyelvhasználók alkalmaznak.

Kedves utolsó!
Jóllehet a nyelv nem dogmatikus, hanem részben normatív, nekem (és még sokan másoknak) van egy bizonyos igényszintünk, amelybe nem fér bele minden változás. Akárcsak a divat. Nem, az sincs kőbe vésve, sőt le sincs írva sehol, hogy az ülep partjáig letolt, az alsóneműt látni engedő nadrág ízléstelen. De akkor is az. Akárcsak a nyelv újabb torzulásai. Elfogadhatatlan, ízléstelen, visszataszító és deviáns, MÉG AKKOR IS, ha sokan öltözködnek így.
Továbbá hiába sétálnak sokan az utcán úgy, hogy telefonjukon fejhallgató nélkül, fennhangon mulatóst hallgatnak, és időnként köpnek egyet, én akkor sem fogom ezt tenni. Soha.
(Elkanyarodtunk a tárgytól, de ugyanez a helyzet a helyesírással.)
A 15-ös válaszadóval maximálisan egyetértek.
A 14-esnek pedig üzenném, hogy itt nem idővel elfogadottá váló verziókról társalgunk, hanem olyan alakokról, amik 50 éve is ugyanígy helytelenek lettek volna. Mert az hogy a "juice" ma már "dzsúsz" egy dolog, de a "tőrtényen" egy másik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!