Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A magyar ábécében miért...

A magyar ábécében miért szerepel a dz és dzs?

Figyelt kérdés
Csak kíváncsi vagyok az eredetére és, hogy miért nem választhatóak el. Vannak, akik kihagyják, mert értelmetlennek tartják.

2013. okt. 11. 19:20
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Ezeket a hangokat a török jövevényszavak honosították meg a hódoltság idején. Például findzsa, ha jól tudom.
2013. okt. 11. 21:27
 12/17 acelsziv ***** válasza:
11: inkább korábban, a honfoglalás előtt... Abból az időből is rengeteg török eredetű szavunk van.
2013. okt. 11. 21:42
 13/17 anonim ***** válasza:
7-es: Jó nagy hülye vagy, gratulálok. Igen, egyszerűsítsük le, mert a sok kis írásképtelen majomnak nehéz így az élete, hogy folyton le lehet őket szólni a tudatlanságukért :)
2013. okt. 12. 08:26
 14/17 anonim ***** válasza:
25%

Akármennyire szeretik a drágalátos válaszadók a drágalátos rovásírást, latin betűkkel is lehet dupla betűk nélkül élni: tökéletes példa cseh:

ty = ť

ny = ň

gy = ď

s = š

sz = s

cs = č

zs = ž

Ehhez még esetleg annyi hogy ü = y és ű = ý, és voila

2014. ápr. 29. 21:26
 15/17 anonim válasza:
Utolsó: ezt szerintem mi is átvehetnénk, bár a gépírásnál hátrányt jelentene.
2017. jún. 25. 19:00
 16/17 Vree ***** válasza:

Picit elszállt az agyam, hogy valaki 0ra húzta az összes jó választ az első oldalon...:D De végülis 3 év távlatából oly mind1

Kiállok korábbi válaszom mellett, aki nem hiszi, hogy a dz és dzs önálló hang, nem csak egymás után ejtett d és z/zs az lapozza fel a Nemzetközi Fonetikai ABCr ;)

2017. jún. 25. 20:02
 17/17 anonim válasza:
Előző vagyok: nálunk mondjum lehetne úgy, hogy egy ékezet kerül az alap betűre.
2017. jún. 25. 20:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!