Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Elég sokat olvasom itt a...

Elég sokat olvasom itt a szlovák-magyar trianon meg stb. dolgokról. Szeretném ha az én véleményemhez is hozzaszólnátok. Hogy mi a véleményetek róla?

Figyelt kérdés
szóval annyi az egész hogy én egy szlovákiai magyar vagyok, szlovák állampolgársággal soha nemis akartam felvenni a magyart mert nincs értelme ha itt lakok. nemzetiségem viszont magyar amit nem tagadok meg soha sehol. és hát az itt a bökkenő ebben a Felvidéki népben hogy az emberekben már az álltalános iskolában belenevelik hogy ők "magyarok akiket elloptak a szlovákok" (lényegében) szlovák nyelvet se tanítják úgy ahogy kellene mert ugy minek is?! hisz magyar vagy. de ha itt szlovákiában akarsz élni továbbra is akkor bizony nagy szüksége van az embernek a hivatalos nyelvre. az nélkül lassan már levegőt se vehetek. szerencsések közé tartozom mivelhogy álltalános végén észbe kaptam és szlovák nyelvű középiskolába mentem hogy legalább kicsit megtanuljam a nyelvet ami sikerült is. na de lényeg a lényeg hogy miért van az hogy a tanárok akik nagyon jól tudják hogy a gyereknek a későbbiekben szüksége lesz a szlovák nyelvre, mégse tanítják rendesen. (ez alatt azt értem hogy ha ismerem az alap szavakat az írásbeliket pedig lemásolom a konyvből a tanár beleegyezésével akkor már nem buktatnak meg) akkor most itt ki a rossz és ki akar jót a gyerekeknek? és főleg hogy mire jó ez hogy itt szlovák földön, szlovák gyűlölő embereket próbálnak nevelni?

2013. okt. 10. 22:25
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
29%
Maximálisan egyetértek veled. Elképzelni sem tudom, hogy mi értelme van annak, amit a tanárok művelnek. Csak nem hiszik már azt, hogy valaha is visszacsatolják az elvett földterületeket. Vagy talán arra számítanak, hogy minden szlovákiai magyar elköltözik Magyarországra? :) Ostobaság lenne, mert itt se jobb a helyzet, mint Szlovákiában. Sőt!
2013. okt. 10. 23:14
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem attól félnek, hogy ez asszimilációhoz vezetne. Gondolom az a céljuk, hogy a magyarok a magyar közösségen belül maradjanak, ott házasodjanak és magyar gyerekeket csináljanak. Meg lehet dac is van bennük, mert azért a szlovák állam sem túl barátságos a magyar nyelvhasználattal(legalábbis ahogy ezt innen leszűröm).
2013. okt. 11. 01:44
 3/11 anonim ***** válasza:
Mert bolondok. Dacbol csinaljak, de szerintem gyerekes. A kornyezeted mit szol a te hozza allasodhoz? Mert amiket hallok onnan nem ez az altalanos, de lehet tevedek.
2013. okt. 11. 16:03
 4/11 anonim ***** válasza:
Elgondolkoztatott a kérdésed. Én Szerbiában élek, de sohasem neveltek szerb gyűlölőnek, sőt! Az én sulimban a tanárok még túlságosan is szerb pártik voltak mind, a magyar történelmet se tanultuk ahogy kellett volna, és alapjában véve, soha nem is törekedtek, hogy valami nemzeti tartozást neveljenek belénk. Nálunk inkább szégyen ha magyar vagy. Mikor szerb középiskolába kerültem, egyes magyarok, akik 8 évig általánosba magyarul jártak, azt kezdték büszkén hangoztatni, hogy nem is tudnak magyarul. Állítólag elfelejtettek. Mert szégyelték magukat. Engem ez akaszt ki.
2013. okt. 11. 18:04
 5/11 A kérdező kommentje:
itt nálunk is van ez hogy páran inkább elfelejtenek magyarul, minthogy magyarnak mondják őket, de ez más téma, ez van a szlovák iskolákban. magyar iskolák álltalában magy magyarnak nevelik a gyerekeket a szlovák iskolákban pedig a többi gyerek miatt kényszerülnek arra hogy inkább letagadják hogy magyarok. fura helyzet ez, de lehet hogy ez mind a szülőktől jön. nem? mire nevelik otthon. pl. hogy szlovák család és nevelik hogy a magyarok is velünk élnek itt barátkozni kell velük, vagy hogy a magyar nem ember, betolakodók. végképp nem értem miért van a magyarok és a szlovákok között vita állandóan. ez mind csak a h.lye Slota és Csáky miatt van. ország 2 szégyene. nagyon örülök hogy már egyik sincs bent a parlamentben
2013. okt. 11. 23:43
 6/11 mustafa33 ***** válasza:

Ja, ha 150 évig törökök voltunk mi a bús csudának tartottuk meg a magyar nyelvet nemde, hiszen minden hivatalos dolog törökül ment, és ráadásul nem is sarcoltak volna a pasák???

Mert ez a te logikád lényege.

2013. okt. 12. 03:17
 7/11 mustafa33 ***** válasza:

A mi (felvidéki magyarok) szégyenünk te vagy, nem Csáky Pál.

A te módszereddel elég ha a magyar gyerek tud a "potravinibe párkyt kérni meg horcsicát hozzá rozskyt meg malinovkát".

:(

2013. okt. 12. 03:21
 8/11 A kérdező kommentje:
én módszerem? hölgyeim maguk itt félre értettek valamit. én azt az elvet vallom hogy az amber ne tagadja le azt hogy magyar de viszont a szlovák nyelvet tanulja meg perfekt. (vagyis tantisak meg neki)
2013. okt. 12. 08:19
 9/11 mustafa33 ***** válasza:

Tanulja meg perfekt, de nem úgy hogy idegen nyelvű iskolába adják. Mert akkor csak úgy fog tudni magyarul írni mint én. És lehet, hogy soha nem fogg hallani a magyar irodalom remekeiről, sem sok mindenről amit egy magyar iskolában tanulna. Fogja ismerni Jozef Ignác Bajzát, de nem fogja ismerni Bajza Józsefet, fogja ismerni Hviezdoslavot, de nme fogja ismerni Petőfit, fogja tudni ki volt Gustáv Kazimír Zechenter Laskomerský de nem fogja tudni ki volt Arany János. Fogja tanulni a történelemben a Hurban vezette szlovák felkelést a Kosuthék ellen, de nem fogja tanulni a szabdságharcainkat.

Meg kell tanítani az államnyelvre, de nem úgy, hogy az anyanyelvét csak konyhanyelv szinten ismerje.

A szlovák nyelv tanítását a magyar iskolákban kell megváltoztatni. Módszertanilag. Úgy kell tanítani, mint bármely más idegen nyelvet. Mert nekünk az. Ezt a szlovák okosok nem akarják belátni, mert szerintük a szlovák nyelv már talán be van kódolva minden itt születő élőlénybe ☺ és szerintük szlovákiában nem lehet a szlovák idegen nyelv, ez ellenkezik a nemzetideológiájukkal. Sajnos.

2013. okt. 12. 19:25
 10/11 anonim ***** válasza:

Húúúú, reggel óta fogalmazom a megfelelő választ, mert akkor csak elolvastam a kérdést, de válaszolni már nem volt időm. És most látom, hogy Kedves Mustafa Barátom, több pontban is megelőzött :-) Na mindegy...

Szóval Kedves Kérdező, elég sok minden kavarog reggel óta a fejemben, mert az általad leírtak eléggé felzaklattak. Valószínűleg elég hosszú lesz a válaszom és örülnék, ha reakciót is kapnák majd rá...

Először is az jutott az eszembe, hogy nem tudom milyen tanuló lehettél a magyar és később a szlovák iskolában, de azok után, hogy állításod szerint 9 évig magyar iskolába jártál, legalább az alapiskola szót illene helyesen leírnod...

Másodszor pedig elég sok logikai hibát találtam az írásodban és az is zavaró volt, hogy a saját tapasztalataidat, mint általános jelenséget írtad le.

Az tény, hogy a szlovákiai magyar iskolákban nem lehet megtanulni megfelelő szinten szlovákul. Viszont nem is az a feladatuk. Mint a nevéből is adódik, feladata "alap" ismeretekkel megismertetni a gyerekeket. Ahogy a szlovák alapiskolákból sem kerülnek ki a heti 4-5 óra angol után, angolul profi szinten beszélő egyének. Sőt! Ugyanúgy a heti 5 óra szlovák sem elég arra, hogy valaki perfekt megtanuljon szlovákul. Viszont megadja az alapokat ahhoz, hogy akár saját erőből folytatva, akár a középiskolai oktatás során magasabb szintre léphessenek.

Az hogy neked Kedves Kérdező olyan tanárod volt, aki nem vette komolyan a szlovák nyelv oktatását, nem jelenti azt, hogy ez általános jellegű lenne. Kíváncsi lennék, hogy ha egy rossz matektanárod lett volna, akkor is hasonló módon észbe kapsz-e és matek tagozatos középiskolában folytattad volna-e a tanulmányaidat?

8 év szlovákiai magyar alapiskola, négy év szlovákiai magyar gimnázium és 5 év szlovákiai magyar egyetem elvégzése alatt egyetlen egy olyan tanárral nem találkoztam, aki a szlovákokat gyűlölte volna vagy belőlünk "szlovákgyűlölőt" akart volna nevelni. Ellenben megtanítottak arra, hogy legyünk büszkék a magyarságunkra. Nem mások rovására, hanem saját magunk megelégedetségére. Megismertettek azokkal az elődökkel, akikre büszkék lehetünk. Legyenek azok akár történelmi alakok, felfedezők, tudósok, írók, költők. Akár egyszerű emberek, akik a háború utáni években, a deportálás réme ellenére is magyarságukat választották.

Visszatérve az alapiskolához. A tanárok egy központilag adott tanterv alapján tanítanak. És mint Mustafa már leírta ennek legfontosabb alapelve, hogy a szlovákot, mint már ismert nyelvet tanítsák és ne úgy, mint egy idegent. Viszont az iskolába bekerülő gyerekek még a saját anyanyelvüket sem ismerik megfelelő szinten, nemhogy a szlovákot. A tanárok persze megpróbálják minél inkább gyerekbaráttá tenni, viszont a kezük meg van kötve.

Nem tudom, a szlovák középiskolával mennyire sikerült jobban boldogulnod az életben. Az viszont meggyőződésem, hogy magyar középiskolával is sikerült volna ugyanaz. Az anyanyelven megszerzett tudás az, amelyre később építkezni lehet. 32 gimnáziumi osztálytársam közül 23 végzett el szlovák ill. cseh főiskolát, egyetemet. Van köztük orvos, jogász, közgazdász, mérnök. További 7-en szlovákiai magyar ill. magyarországi egyetemet végeztek. Szerintem ez nem olyan rossz statisztika.

Szerintem és nyugodtan tiltakozz ha rosszul gondolom, az ilyen emberek, mint Te fogják a saját gyerekeiket szlovák óvodába, majd később iskolába íratni, még akkor is, ha a másik szülő is magyar lesz és otthon is magyarul fognak beszélni. És ez most az én részemről lesz általánosítás, de az ilyen emberek unokái lesznek majd azok, akik már beszélni sem fognak tudni magyarul a nagyszüleikkel.

És befejezésül még annyit, hogy nem tudom Szlovákia melyik részéről írsz és mennyi tapasztalatod van. Viszont ha a politikusok szavazatszerző viselkedéséből indulsz ki, akkor nagyon tévúton jársz. Szerintem az egyszerű emberek között nyoma sincs gyűlölködésnek. Az intelligens emberek nem a nemzetiség alapján ítélkeznek, hanem a tettek alapján. A baráti körömben magyarok és szlovákok egyaránt megtalálhatóak és még sosem adódott ebből semmiféle konfliktus.

2013. okt. 13. 01:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!