Elég sokat olvasom itt a szlovák-magyar trianon meg stb. dolgokról. Szeretném ha az én véleményemhez is hozzaszólnátok. Hogy mi a véleményetek róla?
Ja, ha 150 évig törökök voltunk mi a bús csudának tartottuk meg a magyar nyelvet nemde, hiszen minden hivatalos dolog törökül ment, és ráadásul nem is sarcoltak volna a pasák???
Mert ez a te logikád lényege.
A mi (felvidéki magyarok) szégyenünk te vagy, nem Csáky Pál.
A te módszereddel elég ha a magyar gyerek tud a "potravinibe párkyt kérni meg horcsicát hozzá rozskyt meg malinovkát".
:(
Tanulja meg perfekt, de nem úgy hogy idegen nyelvű iskolába adják. Mert akkor csak úgy fog tudni magyarul írni mint én. És lehet, hogy soha nem fogg hallani a magyar irodalom remekeiről, sem sok mindenről amit egy magyar iskolában tanulna. Fogja ismerni Jozef Ignác Bajzát, de nem fogja ismerni Bajza Józsefet, fogja ismerni Hviezdoslavot, de nme fogja ismerni Petőfit, fogja tudni ki volt Gustáv Kazimír Zechenter Laskomerský de nem fogja tudni ki volt Arany János. Fogja tanulni a történelemben a Hurban vezette szlovák felkelést a Kosuthék ellen, de nem fogja tanulni a szabdságharcainkat.
Meg kell tanítani az államnyelvre, de nem úgy, hogy az anyanyelvét csak konyhanyelv szinten ismerje.
A szlovák nyelv tanítását a magyar iskolákban kell megváltoztatni. Módszertanilag. Úgy kell tanítani, mint bármely más idegen nyelvet. Mert nekünk az. Ezt a szlovák okosok nem akarják belátni, mert szerintük a szlovák nyelv már talán be van kódolva minden itt születő élőlénybe ☺ és szerintük szlovákiában nem lehet a szlovák idegen nyelv, ez ellenkezik a nemzetideológiájukkal. Sajnos.
Húúúú, reggel óta fogalmazom a megfelelő választ, mert akkor csak elolvastam a kérdést, de válaszolni már nem volt időm. És most látom, hogy Kedves Mustafa Barátom, több pontban is megelőzött :-) Na mindegy...
Szóval Kedves Kérdező, elég sok minden kavarog reggel óta a fejemben, mert az általad leírtak eléggé felzaklattak. Valószínűleg elég hosszú lesz a válaszom és örülnék, ha reakciót is kapnák majd rá...
Először is az jutott az eszembe, hogy nem tudom milyen tanuló lehettél a magyar és később a szlovák iskolában, de azok után, hogy állításod szerint 9 évig magyar iskolába jártál, legalább az alapiskola szót illene helyesen leírnod...
Másodszor pedig elég sok logikai hibát találtam az írásodban és az is zavaró volt, hogy a saját tapasztalataidat, mint általános jelenséget írtad le.
Az tény, hogy a szlovákiai magyar iskolákban nem lehet megtanulni megfelelő szinten szlovákul. Viszont nem is az a feladatuk. Mint a nevéből is adódik, feladata "alap" ismeretekkel megismertetni a gyerekeket. Ahogy a szlovák alapiskolákból sem kerülnek ki a heti 4-5 óra angol után, angolul profi szinten beszélő egyének. Sőt! Ugyanúgy a heti 5 óra szlovák sem elég arra, hogy valaki perfekt megtanuljon szlovákul. Viszont megadja az alapokat ahhoz, hogy akár saját erőből folytatva, akár a középiskolai oktatás során magasabb szintre léphessenek.
Az hogy neked Kedves Kérdező olyan tanárod volt, aki nem vette komolyan a szlovák nyelv oktatását, nem jelenti azt, hogy ez általános jellegű lenne. Kíváncsi lennék, hogy ha egy rossz matektanárod lett volna, akkor is hasonló módon észbe kapsz-e és matek tagozatos középiskolában folytattad volna-e a tanulmányaidat?
8 év szlovákiai magyar alapiskola, négy év szlovákiai magyar gimnázium és 5 év szlovákiai magyar egyetem elvégzése alatt egyetlen egy olyan tanárral nem találkoztam, aki a szlovákokat gyűlölte volna vagy belőlünk "szlovákgyűlölőt" akart volna nevelni. Ellenben megtanítottak arra, hogy legyünk büszkék a magyarságunkra. Nem mások rovására, hanem saját magunk megelégedetségére. Megismertettek azokkal az elődökkel, akikre büszkék lehetünk. Legyenek azok akár történelmi alakok, felfedezők, tudósok, írók, költők. Akár egyszerű emberek, akik a háború utáni években, a deportálás réme ellenére is magyarságukat választották.
Visszatérve az alapiskolához. A tanárok egy központilag adott tanterv alapján tanítanak. És mint Mustafa már leírta ennek legfontosabb alapelve, hogy a szlovákot, mint már ismert nyelvet tanítsák és ne úgy, mint egy idegent. Viszont az iskolába bekerülő gyerekek még a saját anyanyelvüket sem ismerik megfelelő szinten, nemhogy a szlovákot. A tanárok persze megpróbálják minél inkább gyerekbaráttá tenni, viszont a kezük meg van kötve.
Nem tudom, a szlovák középiskolával mennyire sikerült jobban boldogulnod az életben. Az viszont meggyőződésem, hogy magyar középiskolával is sikerült volna ugyanaz. Az anyanyelven megszerzett tudás az, amelyre később építkezni lehet. 32 gimnáziumi osztálytársam közül 23 végzett el szlovák ill. cseh főiskolát, egyetemet. Van köztük orvos, jogász, közgazdász, mérnök. További 7-en szlovákiai magyar ill. magyarországi egyetemet végeztek. Szerintem ez nem olyan rossz statisztika.
Szerintem és nyugodtan tiltakozz ha rosszul gondolom, az ilyen emberek, mint Te fogják a saját gyerekeiket szlovák óvodába, majd később iskolába íratni, még akkor is, ha a másik szülő is magyar lesz és otthon is magyarul fognak beszélni. És ez most az én részemről lesz általánosítás, de az ilyen emberek unokái lesznek majd azok, akik már beszélni sem fognak tudni magyarul a nagyszüleikkel.
És befejezésül még annyit, hogy nem tudom Szlovákia melyik részéről írsz és mennyi tapasztalatod van. Viszont ha a politikusok szavazatszerző viselkedéséből indulsz ki, akkor nagyon tévúton jársz. Szerintem az egyszerű emberek között nyoma sincs gyűlölködésnek. Az intelligens emberek nem a nemzetiség alapján ítélkeznek, hanem a tettek alapján. A baráti körömben magyarok és szlovákok egyaránt megtalálhatóak és még sosem adódott ebből semmiféle konfliktus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!