Szerintetek is hibás az a mondat hogy "Túróstészta az egyik kedvenc kajám?! " Könyörgöm, kedvencből csak egy darab lehet, tehát felesleges az "egyik" szó! És ez a hibát hallottam filmekbe, párbeszédbe stb
Mik a kedvenc ételeid?
X,Y,Z... szóval lehet több is.
Miért is ne lehetne több? Nincs ilyen szabály, így helyes a használata.
Az utolsó hozzászólás alapján pl az angoloknál van olyan, hogy "one of the best", azaz az egyik legjobb. Tehát a legek között sem mindegy, hogy mi a szövegkörnyezet, és hogy milyen a szó "ereje" a mondatban.
Ha az értelmét nézzük, akkor a legjobb-ba csak 1 férhet bele. De ha mondatban használjuk, pl hogy a legjobbak között vagyok, máris változik a leg ereje.
okés
ez egy érdekes kérdés szerintem, nekem két magyar tanár is azt mondta hogy ez hiba a nyelvezetben...
1ébként ha azt nézzük, böngészőkbe is van kedvencek :) tehát ugye akkor oda csak oldalt tudnék beletenni!
viszont az már feledtébb felháborító hogy "Peti az egyik legjobb barátom" mert legjobb-ból csak 1 lehet...
Azt akkor hogyan mondanád kérdező, hogy peti 10 legjobb barátja?
Peti 10 nagyon jó barátja? De neki van 20 nagyon jó barátja, akkor hogyan tudassa 'helyesen' a másikkal hogy ő a 20ból számára legfontosabb..áhh ez a sok leg:-) Szóval a TOP 10 es listát hogyan mondja másképp?
Sehogy, jól van ez az "egyik legjobb" kifejezés, ha az első számú legeslegjobb barátját nevezi meg akkor pedig lehagyja az "egyik" szót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!