Tud itt valaki japánul?
Az elo tananyagát nagyjából tudom (kb 260 kanji, és 1,600 szó)
wikin és több weboldalon ilyen adatokat találtam a jlpt-hez szükségez tananyaghoz:
szint/szó/kanji
N5:800/100
N4:1,500/300
N3:3,750/650
N2:6,000/1,000
N1:10,000/2,000
Örültem hogy nagyjából N4 szinten lehetek, majd egy weboldalon belenéztem a szószedetbe:
Gyorsan átnéztem az N3-as szószedetet és észrevettem hogy az N4 és N5-ös szavak nem szerepelnek benne.
Szóval az lenne a kérdésem, ha N3-as nyelv vizsgát szeretnék, akkor elég "csak" 3,750 szó és 650 kanji,
vagy akkor kell 6,050 szó, és 1,050 kanji? (N5+N4+N3)
Vagyis arra vagyok kíváncsi hogy a szint melletti számok az összes megtanulni való anyagot írja, vagy az ÚJAT a korábbi szavakon/kanjikon kívül.
Valóban, annyit ÖSSZESEN tudnod az adott szintre, ami te is leírtál. Tehát az a szám az alatta levő szintek szavait illetve kanjijait is tartalmazza.
Egyébként a szavakkal kapcsolatban annyi megjegyzésem lenne, hogy minél magasabb szinten van az ember, az a szám illetve lista, amit megadnak, egyre inkább csak mérvadó, de nem teljes. Találkoztam már pl. olyan, körülbelül 7,000 szót tartalmazó listával, amire azt írták, hogy ez az N2 szókincsét kb 70%-ban, az N1 szókincsét kb 60%-ban fedi le. Magyarán, ha ezt a listát mind tudod, akkor van olyan 30-40%, ami elvileg bármi lehet.
Bár az is igaz, hogy - az olvasott szövegértés feladatoknál - ha nagyon ritka szóról fordul elő, akkor japánul meg szokták magyarázni lábjegyzetben. Mivel úgysem azon áll vagy bukik a szövegértésed, hanem sokkal inkább azon, hogy pontosan megérted-e a szöveget úgy egészében, illetve részleteiben is.
Egy hozzáfűzni valóm lenne: NYELVTAN
Hiába ismered a szót/tudod leírni kanjival, ha nem érted a kontextust, nagyon fontos a nyelvtani részben, olvasásnál. A kanjik csak egy része a vizsgának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!