Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mik a magyar nyelv szépségei?

Mik a magyar nyelv szépségei?

Figyelt kérdés
Te mit találsz szépnek? Esetleg tudnátok nekem segítséget adni, hogy a régebbi és a mostani magyar nyelvről többet tudjak meg. Rovásírásos szöveg sem gond. :)
2009. nov. 3. 15:29
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Pl. egy külföldi nem érzi a különbeséget szép gyönyöru között. Vhogy a a betuknek, hangoknak érzelmi jeletősigük is van. Nem függ egy nyelvtől sem, saját maga tudsz képezni szavakat. Egyenletes akcentusa van, ezért máris meglehet áállapítani vkiről, külföldi, vsgy anyanyelvi. Csak az a baj,hogy a nyelvünk, amkor a latin írást áttvettük nem volt ilyen bő fonetikus hangjelőlés mint ma. A atin hangjelölés alkalmatlan a magyar hangok jelölésére. Ezért pl. aki lejegyezte a halotti beszédet,lehet hogy próbált diftongusokat alkalmazni a könnyebb kietésre, amit mi nem használunk hogy az isá- "isának" vagy "iszának ejteni
2009. nov. 3. 15:41
 2/11 anonim ***** válasza:
31%

Nekünk "szép", mert ez az anyanyelvünk.

Az idegeneknek mekegés.

Ha valamiről elmagyarázzák, hogy miért szép, megette a fene!

2009. nov. 3. 15:49
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Mert nagyon szép, választékos nyelv. Minden gondolatomat pontosan mondatba tudom foglalni és nem fejezek ki 8-féle dolgot ugyanazzal a kifejezéssel vagy mondattal. Minden pontos és precíz, egyszerűen imádom :)

Ráadásul más nyelvekhez viszonyítva a ragozások miatt kegyetlenül összetett is, megdolgoztatja az agyat ha értelmes dolgokat akarunk folyamatos b@zmegolás nélkül összerakni.

2009. nov. 3. 15:56
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
15:49 Most mit akartál mondani?? Úgyanúgy nézhetjük a német Paula reklámot, hogy a német igy beszél "mit frühtn flekn" stümmth, der-t nem pontosan de kb így ejt de'a'. Öblösen beszél mint ha a szájában 2 l víz lenne. Az angolról pedig ne is beszéljünk... A francia ő,ü-betuk keverce.
2009. nov. 3. 16:01
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Ragasztó nyelv a magyar. Ez nem nehezíti még az idegen nyelvu dolgát, hisz az eszperantó is ragasztó, de a legkönnyebb nyelv. Nézük a névszókat: főneveknél egy csomó ragot megkell tanulni, és megtalálni a ragasztandó tövet. Itt egy csomó kivétel van. pl 'szó'nak a többes száma szavak. Itt egy csomó szuffixum van miből lehet képezni. Az igéknél külön gond a részesbirtokos mert, ők a "have" ill. "haben" igékkel oldják meg, míg a magyar neki van. Tőlük idegen a tárgyas és alanyi ragozás megkülönbözetése. No, ezután pedig, sok MTA-s szabály. És a tálszólások, vagy a parasztok (nem arra gondolok) régies beszédje.
2009. nov. 3. 16:28
 6/11 anonim ***** válasza:
82%

Szerintem az összes régi szöveg, amit rovással írtak, gyönyörű, meg magauk a rovás betűk is.:)

Azonkívül én imádom a magyar nyelvet, szerintem nagyon szép, gördülékeny és választékos. Sokkal könnyem verseket írni is, mert mert rengeteg szinonímák vannak különböző szavakra. Magam is szívesen írogatok.:)

Ami nagyon bosszant, hogy az emberek nem használják helyesen, szépen a nyelvet és nem tudnak írni. Rémes, még a tv-ben is a szlogenszöveget és helyesírási hibákat látni.

:)L16

2009. nov. 3. 20:13
 7/11 anonim ***** válasza:

bocsánat, *könnyebb

:D Ha már panaszkodom, legyek pontos.:D

2009. nov. 3. 20:14
 8/11 A kérdező kommentje:

20:13 azt hiszem sok a közös bennünk!

Te is tudsz rovásírni? Én oktatom is. Nagyon érdekes, szóval én pont ugyanígy gondolom ahogy Te! :)

L14.

2009. nov. 3. 21:17
 9/11 anonim ***** válasza:
Én Faludinak az "Óda a magyar nyelvhez. c. versét szeretem. Minden benne van, az ős-szavak, a ragok, az e betük, szóval minden. CSodálatos szép.
2009. nov. 3. 23:04
 10/11 anonim válasza:
86%

Én például anyanyelvi szinten írok, olvasok és beszélek románul, németül és társalgási szinten elvagyok az angollal, orosszal, franciával is, de ki merem jelenteni, hogy a magyar nyelvnél szebb, kifejezőbb, választékosabb kevés van ezen a vén sárgolyón, ha van egyáltalán.

Más anyanyelvű barátaim kivétel nélkül azt állítják, hogy a magyar nyelv megtanulása szinte lehetetlen (elsősorban a hatalmas szókincs miatt). Ahhoz, hogy egy nem született magyar akár alacsonyabb, de elfogadható szinten megtanulja nyelvünket együtt kell élnie a született magyarokkal.

Én aradi vagyok és emlékszem, hogy gyermekkoromban mi a román gyerekektől tanultunk meg románul, ők pedig tőlünk magyarul és, ha manapság találkozunk - ez nagyon érdekes! - magyr nyelven beszélgetünk egymással és persze ők anyanyelvi szinten beszélik a nyelvet.

Végezetül pedig: nagyon büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok és csodálatos nyelvünket tisztán használom, nem szennyezem fogalmazási- vagy helyesírási hibákkal, ezért mód felett elszomorít, amikor valaki csak úgy odadobálja a szavakat, nem törődik a szabályokkal és azzal sem foglalkozik (ez a kérdezz-felelek oldal a legjobb példa), hogy értelmesen, mindenki számára világosan kérdezzen vagy válaszoljon.

S.Z. 42F

2009. nov. 23. 17:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!