I are???
Ált sulis angol óra első lecke:
I am
You are
He/She/It is
We are
You are
They are
I am = én vagyok
I are = én vagyunk (igen, ez a verzió helytelen)
Hagyományosan az "I am" a helyes.
Nagyon ritkán, és inkább például tagadó alakú visszakérdezésnél előfordul az "I are", de azért ezzel a (ma még nem annyira elterjedt) formával vigyázni kell, főleg az iskolában vagy vizsgán, ahol nem biztos hogy elismerik helyesnek.
I am a clever guy, am I not? VAGY
I am a clever guy, aren't I?
de NEM: *... amn't I (ahogy a többi alak alapján szabályosnak elvárnánk)
Ugyanis mivel az "I am" eleve rendhagyó alak, néha nehézzé teszi az anyanyelvű számára, hogy helyesen használja, ezért "slamposságát" azzal hidalja át, hogy ezt a problémát így kikerüli.
Azt is tudni kell, hogy az angol igék "szabályosodnak", vagyis az a tendencia hogy minden személyragozás idővel kikopik. Ez egyelőre csak a nyelvészeket foglalkoztatja komolyan, de a "haladóbb szellemű" angol nyelvhasználók gyakran szándékosan nem ragoznak. ("She come..." "She do" -- comes és does helyett, pls Beatles dalokban.)
A tendencia része, hogy az "am" mint egyes szám első személy megkülönböztetése (ami egyébként is egyedülálló az angolban) egyre kevésbé hangzik kényelmesen.
Alapvetően az "I am" a helyes. Az "I are" alakot olyan esetben láthatod, ahol az alany az egyes szám első személy (tehát "én") és egy 3. személy (de akár több személy is lehet).
Pl.: Jack and I are tall.
Peter, David and I are the brothers of Mary.
Elvileg létezik olyan, hogy visszakérdezésnél az
aren't I
alakot használják az
am I not
helyett. Bár jómagam - így több ezer könyv után jó ha 1x-2x találkoztam vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!