Mi értelme van a rovásírás erőltetett használatának?
Az arab írás politikai okokból tűnt el (Oszmán Birodalom bukása, Törökország európaizálása), nem pedig a használhatatlansága miatt.
A görögök pl. megtartották az ősi írásukat. Így a nyelvben egy csomó felesleges, csak 2000-vel ezelőtt megkülönböztett betű/kettőshangzó jut ugyanarra a hangra (ο-ω /o/, αι - ε /e/; η, ει οι, υι, ηι, υ - ι /i/), azonban sok olyan új hang van, amire pedig nincsen betű, de kéne. De mégis megtartották a régi írást, sőt néhány 50-vel ezelőtt még az ógörög diakritikus jeleket is rá kellett írni, és a szavak többségét ógörög formában kellett leírni, s úgy ragozni írásban, ami már régóta nincs szóban.
Sokkal jobban jártak volna a görögök egy latin ábécével, mégse tették.
Semmi provokáció nincsen abban, hogy rovásírással kiírják. Azért, mert ma azt erőltetik ránk, hogy ne legyen a saját hazánk iránt identitástudatunk, hanem éljen a multikultúra, hogy még jobban széthúzzunk, attól ez még nem lesz helyes, és nem kell azonosulni ezzel a gusztustalan elvvel.
Én nem vagyok ilyen Nagy-Magyarországos hungarista, meg semmi, de magyar vagyok, szóval jól esik szembetalálkozni az utcán valami régi hagyománnyal a sok fogyasztói hirdetésen, propagandaplakátokon kívül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!