Miért tanulják egyesek a volapük nyelvet? Mi veszi rá őket, mi ösztönzi őket, hogy elsajátítsák ezt a nyelvet?
Miért, tanulják? Én egy embert sem ismerek, akik volapükül tanul.
Ja, hogy az a húsz fő? Hát nézd, azok valószínűleg nem hétköznapi emberek, hanem mondjuk nyelvészek, akik olyan szinten érdeklődnek nyelvek iránt, hogy még ilyet is megtanulnak vagy olyanok leszármazottai, akik egykor beszélték és hagyományból megtanítják a gyerekeiknek. Például. Egyébként nem nagyon tudom elképzelni, hogy ezt a nyelvet "beszélik", mivel tudtommal még a feltalálója se volt képes rá, át kellett váltania a németre az első konferencián.
Itt a válasz a kérdésedre:
A kérdésed több mint négy éves-gondolom ,már nem aktuális a válaszom,de válaszolok.
A Wikipédiában az áll,hogy a nyelvet ma kb.20-an beszélik,de az interneten létezik egy csoport ,egy volapük csoport pár száz taggal.Elvileg én is a tagja vagyok-csak elvileg,mert nem tanulócsoport ,én pedig csak néhány szót és a legalapvetőbb szabályokat ismerem volapükül.Tanultam-és valamennyire most is tanulom,de nemigen jut rá időm, rengeteget kell gyakorolnom az eszperantót.Binob Littner Ádám.No pükob Volapüki.Littner Ádám vagyok.Nem beszélek volapükül.(a pük lehet,hogy hibázik,talán pik vagy spik kellene helyette...)
Hogy a többi volapükista miért tanulja-nem tudom.Én azért,mert érdekelnek a mesterséges nyelvek.Nagy híve vagyok annak,hogy egy ilyesfajta kitalált nyelvet általánosan elterjesszünk, ellenzem a francia,angol, orosz stb. nemzetközi használatát.Én is készítettem-készítek nyelvtervezeteket-persze csak hogy elméletben létezzenek.Persze ,tudom,hogy a volapük felélesztése aligha lehető-az eszperantót támogatom.
Szerintem minden egyes ilyen feltalált nyelv megérdemli a figyelmet.Én ezért ismerkedem a volapükkel.
Egy kínai volapükista-akivel eszperantóul kommunikáltam- azt mondta,neki pusztán jobban tetszik a volapük az eszperantónál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!