Hogyan hangzik a latin individualismus szó jelentéshű magyar fordítása?
Individualizmus, énközpontúság, egocentrikus, közösségellenes.
A divus istent, isteni eredetűt jelent. A következőképp tudom elképzelni a szó felépülését, de ebben nem vagyok biztos, bár logikus:
Indivi - egyén
dualismus - függetlenség elve
Tehát egyéni függetlenség elve. Az indivi szóban valószínűleg a divusból eredeztethető a divi.
Ennyi marhaságot összehordani...
Szóval a dualizmus nálad a függetlenség elve ?! Ami kettősséget jelent ?! Meg indivi ?!
Az individualizmus a latin individuus-oszthatatlan szóból származik, magyar megfelelője nincs, Jelentése: az egyéniség bálványozása, az egyén érdekeit a társadalom érdekeinél magasabbra helyező szemlélet.
Az alkérdés (A "divi" megfeleltethető a divus kifejezésnek?): igen, megfeleltethető, csakhogy ebben az esetben nincs összefüggésben az individualizmus-sal, ez csak egy pár, találomra kiragadott betű - mont amikor herce-hurca szóból kiragadom a hur szót. A herce-hurca sem a hegedű húrjából származik...
Nem.
Az individualizmust egyénközpontúságnak fordítanám.
Ha valóban a szóelemzésre vagy kíváncs, akkor kérdezz egy latintanárt!
Ezek szerint az a véleményetek, hogy az "indivisibilis" (oszthatatlan) semmi kapcsolatban nincs a szó eredetével?
Azt sem nagyon értem, hogy a dualizmus kettőssége hogy kerül akkor ide?
Én is olyan kíváncsi lettem, mint a kérdező!
Nem voltam rest, feltettem a kérdést itt:
Úgy érzem, elég jó választ kaptam: egyénközpontúság.
A megadott példamondat:
"Az egyénközpontúság túlzó mértéke a közösség érdekeit is veszélyezteti."
Jó lesz ez így szerintetek?
Most látom, hogy a harmadik válaszoló ugyanezt javasolta! (bocsánat!)
Vagy talán az idézett honlapra is te írtál választ? Ez a forma nekem mindenképpen tetszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!