Hogyan használjuk az er/sie/es-t (német)?
Úgy értem, pl ha már elhangzott valamikor, hogy 'Kopf', akkor visszautalhatok rá 'er'-rel? Vagy pl az orra rá lehet mondani, hogy sie, vagy egy fiatalabb lányra, hogy es (s Mädchen, a nyakra azt, h er?
Van olyan használata németben az 'es'-nek, mint magyarban az ez szónak? (Pl.: Ez akkora egy hülye- negatív értelemben mondjuk egy emberre. Vagy németben az es használata a du helyett nem sértés?)
(Pl.: Ez akkora egy hülye- negatív értelemben mondjuk egy emberre. Vagy németben az es használata a du helyett nem sértés?)
-----------
Az er/sie-t ha der/die-vel helyettesíted, az írtó nagy sértésnek számít.
/Das Rindvieh merk nicht mal, wie blöde der ist. ...:)/
Az es/du-t nem szokás felcserélni. Simán a du-t is lehet sértegetésként használni.
/Du Rindvieh!/
er = ő (ffi.)
sie = ő (nő)
es = az
ich bin, du bist, er (sie, es) ist.
du essel - te szamár
es ist ein Roßtsik - ez lóf..z
du essel - te szamár
--------
Esel=szamár...:)
----
Azt a lóf...z, hol használják? Még nem hallottam ezt a kifejezést.
jó, Esel. A fene emlékszik, kiejtve mifelénk ézl.
A Rószcsiket még a dutchok is értik ☺.
Tudom, hogy régi kérdés, de ezt leírom, előttem nem mondták. der --> er, die --> sie, das --> es
olyanra ami már elhangzott. (Ich hatte eine Katze. Sie war schön. Nem biztos, hogy nőstény, de a Katze szó nőnemű. Ez a többi szóval is eljátszható.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!