Német nyelvben hogyan ejtjük ki, mikor használjuk ezeket?
Most kezdtem el a német nyelvet,és van egy olyan szó,hogy sein. Hogy ejtjük ki helyesen?
A többes számnál pedig az,hogy die-hogyan ejtjük ki? simán di-nek,vagy dáj-nak kell?
Én,te,ő,mi,ti,ők.(tehát pl-én jövök,te jössz,ő jön) Az ő-nél az er,sie,es van. Itt is az er a hímnem ,a nőnem a sie,és a semleges az es? vagy ezt teljesen máshogy nézzük? előre is köszönöm a segítséget :)
sein = zájn vagy zejn
die = di (kicsit hosszú í-vel)
egyébként szabály: "ei" = áj vagy ej
"ie" = í
es = semleges nem
Igen, jól írtad le.
Itt megtalálod a legszükségesebb szavakat kiejtéssel, videó magyarázatokkal.
Üdv.
A sein szót helyesen ma zájn-nak ejtjük, de régebben még úgy tanították, hogy zejn. Mindkettőt megértik, mindkettő elfogadott, de te használd csak zájn-ként, az a helyes kiejtés. Persze mindenhol más nyelvjárásban beszélnek, van ahol zejn-nek ejtik, de többnyire zájn. Egyébként a német egy különleges nyelv. Sokszor két német nem is érti meg egymást, annyira más tájszólásban beszélnek.
A die helyes kiejtése dí. Az "ie" minden esetben hosszú i (í), az "ei" pedig áj (egyes dialektusokban "ej"), a sima "i" pedig -mint a magyarban is- i.
A hímnem er (er), a nőnem sie (zí), a semleges nem pedig es (esz).
A "sein" az a létige (tehát "lenni")
Tehát, hogy (valami) van
Én te ő mi ti ők
Ich du er/sie/es wir ihr sie
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!