Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Milyen az a torokhang?

Milyen az a torokhang?

Figyelt kérdés

Sok helyen olvastam, hogy egyes nyelvekben van torokhang, ami egyik Európában beszélt nyelvben sincs meg.

Valamint van "fröcsögő" hang, meg az "erős TL" hang.

De ezek milyenek?

Vagy hogyan kell ezt elképzelni?

2013. febr. 15. 20:31
 1/10 anonim ***** válasza:

Torokhangnak a veláris vagy uvuláris réshangot szokták nevezni. A németben, a szláv nyelvekben, a görögben és a spanyolban is van ilyen. De leginkább az arabban hallhatsz ilyeneket: [link]

[tl] hangot pedig itt hallhatsz: [link]

2013. febr. 15. 20:48
 2/10 anonim ***** válasza:
Arabban, héberben és hollandban.
2013. febr. 15. 20:55
 3/10 anonim ***** válasza:

A torokhang, "fröcsögő" hang, "erős TL" hang nem definiált, tudományos kategóriák. Mivel nincs meghatározva a konkrét tartalmuk, mindenki összevissza használja őket, szerzőnként, könyvenként, weboldalanként mást-mást értenek alatta.

Ha a kérdező hoz valami konkrét hangmintát, konkrét nyelvet, akkor szívesen segítek a hangképzés pontos leírásában, de így általánosságban nem lehet követhető leírást adni.

2013. febr. 15. 21:56
 4/10 A kérdező kommentje:

Konkrét nyelv pl a kaukázusi avar.

pl ez a zene...ebbe is hallani:

http://www.youtube.com/watch?v=hgKuq9wZ7aM&list=LL9MXkn3Hhsn..

2013. febr. 15. 22:22
 5/10 A kérdező kommentje:
az a fröcsögős torok stb pl 1:04-től
2013. febr. 15. 22:23
 6/10 anonim ***** válasza:

3-as válaszoló vagyok:

Ez így már konkrét. Amit a videón hallani az a zöngétlen nyelvcsapi réshang.

Hátul, majdnem a torkodban, de még kicsit előtte található egy lecsüngő szerv, a nyelvcsap, ez okozza a horkolást is. A nyelv hátsó végét a nyelvcsaphoz teszik közel, a kettő között szűkebb résen kifújt levegő erősen súrlódó, raccsolás szerű hangot okoz (turbulens zajt). Olyan hang ez, mint mikor halszálka akad fenn az ember torkában és próbálja visszakrákogni. Kicsit hasonlít a magyar jacht szóban ejtett kemény h-ra, de annál jóval karcosabban szól.

IPA fonetikai jele ennek a hangnak a görög khí: [χ]. Ilyen hang sok nyelvben van, semleges franciában/németben, európai spanyolban, de híres erről a hangról a portugál, arab, héber is. Teljes listát itt találsz ezen hangot használó nyelvekről:

[link]

(Hangminta is van hozzá)

Úgy tudod ejteni ezt a hangot, a nyelved hegyét, és elejét az alsó fogsorod mögött pihenteted, próbálod az egész nyelved lazán, lent tartani. Közben pedig próbálj a torkodból egészen durván, erőltetett h-hangot felkrákogni, felhorkolni. Figyelj, hogy közben ne görcsöljön a nyelved, és ne mutasson felfelé a nyelved hegye, mert akkor nem lesz jó. Nem nehéz ejteni, de sokat kell gyakorolni, mire megfelelő lazasággal és stabilitással megy.

Mondjuk abban még mindig nem vagyok biztos, hogy ez ki szerint fröcsögőhang, de több könyv, weboldal nevezi valóban torokhangnak.

Az erős TL-t is megfejtjük, ha hozol arról is valami írást, ahol olvastál róla, vagy hangmintát.

2013. febr. 16. 09:12
 7/10 anonim ***** válasza:

Még mindig a 3-as vagyok:

Azt kifelejtettem, hogy a hangszálaid ne rezegjenek. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy ha a torkodra teszed a kezed, nem érzel vibrációt.

Ha a hangszálakat is rezgeti hozzá az ember, akkor franciás, németes, raccsolós r-hanghoz jut.

2013. febr. 16. 09:26
 8/10 A kérdező kommentje:
A TL az olyan mintha az atlasz szó TL-jét egybe, és erősen ejted ki.
2013. febr. 16. 09:56
 9/10 anonim ***** válasza:

"A TL az olyan mintha az atlasz szó TL-jét egybe, és erősen ejted ki."

Én egy speciális tl-hangról tudok, mexikói spanyolban és egyes indián nyelvekben van. Úgy kell ejteni, hogy először ejtesz egy t-t, de utána nem veszed el a nyelved, hanem kiszélesíted és még abban az állásban egy l-t is ejtesz. Még ez sem egészen pontos, mert úgy kell ejteni, hogy a t+l összeolvadjon egy hanggá, a két hang egy lépésben szerepeljen benne. Ahogy pl. a c is a magyarban nem egy t+sz egymásutánja, hanem egy olyan hang, amely egyszerre t és sz. Ilyesmi a tl is.

A tl a mexikói spanyolban annyiban másabb még, hogy a nyelv a felső fogsor mögött van, és nem ér hozzá a felső ínyhez, mint a magyar t-nél.

Mindjárt erre a tl-hangra gondoltam a kérdés kapcsán, de még most sem vagyok biztos benne, hogy ez-e az "erős TL" hang, vagy esetleg az egy másik hang akar-e lenni.

2013. febr. 16. 11:59
 10/10 anonim ***** válasza:

Szerintem te erre gondolsz:

[link]

Kiejteni úgy kell, hogy t-re áll a nyelved és s-t és l-t ejtesz egyszerre. Nem nehéz. Az meg túlzás, hogy európai nyelvben nincs, ott van mindjárt a walesi, a Lloyd pl. így ejtendő. Amúgy az izlandi és norvég nyelvekben is előfordul. De ez szerintem nem torokhang. Azokat uvulárisnak hívják. Legjobb példa erre, és a kedvenc hangom a raccsos r. A némettől kezdve a portugálon és franciákon át a héberig és arabig nagyon gyakori.

2013. szept. 1. 10:06

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!