A "kell legyen" miért szorítja ki a "kell, hogy legyen" és a "kell lennie" alakokat?
Tökéletesen egyetértek a kérdésed minden szavával.
Engem is rendkívül idegesít, amikor ezt hallom , vagy mostanában az írott sajtóban, olvasom is.
a fiatalok szerint ez a trendiség egyik megnyilvánulása , szerintem.
Ilyen még, a "szedd le" helyett, a "szedjed le", vagy az add helyett ad adjad ide. Nem szép.
"Ez egy románból átszüremlett szószerkezet."
Kedves válaszoló, leírnád a kérdező mondatát románul? Ugyanis a legtőbb újlatin nyelvben ki kell tenni a "hogy" szócskát. A román nyelvet nem ismerem, kíváncsivá tettél!
Előre is köszönöm.
"Nekem semmi bajom a székelységgel, de ne hozzák már át a dialektusukat."
Az elmúlt évtízezredekben a ma magyarnak (korábban sumér, szittya, kelta, etruszk, székely, szabír és több tucat más) nevezett ragozó nyelvű népek lakták Eurázsiát és Amerikát. Ők hozták létre a mai emberi műveltséget. Erősen valószínűsíthető, hogy elsődleges központjuk a Kárpát-medence volt, ahová így a távolba szakadt, s kissé (csak kissé! -- nyelvünk sziklaszilárd, nagyon lassan változik) megváltozott nyelvű csoportok sok száz alkalommal vissza-visszatértek (az állítólag egyetlen "honfoglalás" helyett), s hozták a magukét. Ezért van például év és esztendő, kutya és eb, stb. Szerintem nincs semmi baj az ilyen (tehát magyar!) behozatallal, ha az javít, gazdagít.
Bajnak érezném a "kell legyen"-t én is, ha értelemzavaró lenne, nem PONTOSAN ugyanaz, mint a "kell, hogy legyen". De nem az, legalábbis én nem találtam rá példát. Így csak egy szép, tömörebb alak. Nyilván lehet szokatlan. Aki sok könyvet olvasott, annak nemigen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!