Te hogyan tanultál meg angolul olvasni?
Tudom suli. De az már rég volt. :D
Most szeretnék hatékony módszerrel, legalább olvasási szinten megtanulni.
Kinek milyen módszer vált be? Miket tudnátok ajánlani?
Köszi! :)
Ingyenesek közül a SZTAKI netes szótáránál tudod úgy nézni, hogy magyar szót kiszótáraztatod vele angolra (vagy fordítva), és ki is mondathatod vele az angol szavakat, bár a SZTAKI-ban sok szónak rosszul szerepel a jelentése és a kiejtése sem a legjobb.
Ennél sokkal jobb a szintén ingyenes Google Fordító, az is kiszótárazza neked a szavakat, és az egész jól is ejti ki. Ennek az az előnye, hogy nem csak szavanként tudsz vele fordítani, hanem egész szövegeket és mondatokat, de ezeket már rosszul szokta lefordítani. Az igazi előnye, hogy egész mondatokat is fel tudsz vele olvastatni angolul.
Aztán a hu.wiktionary.org oldalt is meg lehet próbálni, azzal is tudsz szótárazni és ki is ejti a szavakat a hangszóró ikonnal.
Esetleg a fizetősök közül GIB program és hozzá Angol Hangosszótár, t0rrentoldalakon be lehet szerezni okosba'. Ennek a szótárnak az a hibája, hogy a szókiejtés nem mindig a legjobb, és elég kevés szót tartalmaz.
Esetleg csinálhatod úgy is, hogy bármilyen neked tetsző szótárat használsz, és mellé a dictionary.cambridge.com-on meghallgatod az angol szó kiejtését, ott minden szót jól ejtenek.
Ha valamelyik itt ajánlott oldal nem akarná lejátszani a hangmintákat, akkor használj Chrome böngészőt, azzal lejátssza.
Azt viszont semmiképp nem úszod meg, hogy ne kelljen átvenned 1-2 angolkönyvet, amikben az angol nyelvtan alapjai vannak és nagyon alap angol szavak. Muszáj egy minimális alapot letenni, hogy ne legyen az egész kínai, hanem pl. meg tudd különböztetni a főnevet az igétől és melléknévtől, az alanyt az állítmánytól, ismerd az igeidőket (ha más nem csak felismerés szintjén), hogy ha olvasol, akkor már a szavak mondatbeli helye és a szavak viszonya alapján is tudj következtetni és el tudd dönteni, hogy főnevet vagy igét kell a kiszótáraznod.
"De úgy hogy fogok megtanulni, ha azt sem tudom mi van odaírva?"
Mikor elkezdtem spanyolul Harry Pottert olvasni, akkor annyi volt a spanyol tudásom, hogy sí és no. Semmi több.
Először mintha kínai lett volna. :) Az volt a szerencsém, hogy hasonlít az angolra, na meg hogy kívülről tudom a Harry Pottert. Mire az első könyv végére értem, alapszinten megértettem a dolgokat. A harmadik könyv végére folyamatosan olvastam, és a negyedik után már ismeretlen könyvet is tudtam olvasni.
Mostanra minimum 50 spanyol nyelvű regényt olvastam (egyik sem könnyített, vagy ilyesmi), a szótárt összesen kb. ötször nyitottam ki, ha valami nagyon érdekelt.
Közben filmeket nézek (először szintén már ismerteket, de feliratot pl. sosem tettem rá), mostanra ismeretlen filmet is.
Levelezek spanyolul, és beszélek is kicsit, bár ez utóbbi téren lenne a legtöbb fejlődni-valóm.
Szóval lehet így is, de tény, hogy türelem és kitartás kell hozzá. :)
Szia!
Bár régi kérdés..., de én még ajánlom a relaxát..., történeteket dolgoz fel alapfoktól felsőfokig.
Ki van szótárazva, és hangosan is meghallgathatod, sőt csak hallgathatod is. Nekem tetszenek a történetek is. Neten rátalálsz "ingyen" is.
Plusz ajánlom még neked az 5 perc angolt és a magazinjukat, amikben szintednek megfelelő cikkeket olvashatsz angolul, az új ismeretlen szavak szintén ki vannak szótárazva is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!