Van hódmezővásárhelyi ismerősöm, aki mindig ö-vel ír a facebook-ra.....
2013. febr. 3. 15:23
3/13 anonim válasza:
1-2 szóban mi is így írjuk egymás között, és úgy is mondjuk. De pl. a főnökömnek nem írnék így e-mailt : )
2013. febr. 3. 19:25
4/13 anonim válasza:
Én ö-zök, de csak szóban. Szegeden sokan beszélnek így és az város:-)
2013. febr. 3. 20:21
5/13 anonim válasza:
Szegeden még az egyetemi tanárok közül is sokan ö betűvel beszélnek. :D
2013. febr. 4. 22:05
6/13 anonim válasza:
Az "Ő"-zés egy délalföldi beszédforma, ami az írásban nem jelenik meg, kivéve néhány apróságot: pl.fel/föl.
Gondolj bele, minden magyar iskolában ugyanabból a nyelvtankönyvből tanulnak a gyerekek, illetve tanulnak meg írni-olvasni. Magam is Szegedről származom, apám hódmezővásárhelyi, így kiválóan beszélem ezt a nyelvet, de a diploma után Pesten kaptam állást, így itt már teljesen "magyarul" beszélek. A testvéreimmel persze továbbra is a tájnyelven kommunikálunk.
2013. febr. 6. 10:26
7/13 anonim válasza:
Nem írnak ö-betűvel semmit. Én szegedi vagyok, de egyáltalán nem beszélek ö-vel, nem is írok. Ez csak egy nyelvjárási forma, úgy mint például Dunántúlon nem igazán tudnak hosszú magánhangzókat ejteni (pl. ú, ű stb.), mégsem úgy írják, hogy füzfa, hütö stb. Szóval ez csak a köznyelvben jelenik meg.
2013. febr. 8. 10:50
8/13 anonim válasza:
Volt egy tanárom, Samu Mihály, ő még a Jogpolitika könyvben is azt írta, hogy ehhöz, de pl. a "köll" alakot nem így használta szóban sem.
2013. febr. 8. 10:53
9/13 anonim válasza:
Mi az, hogy ugyanúgy, mint a városiak? Ez már megint a falusiak lenézése. Én nyugat-dunántúli vagyok, nem beszélek ö-vel, de testvérem Szegeden járt egyetemre, és voltam ott párszor. Kifejezetten tetszett az ö-zős beszéd, és az még inkább, hogy a mozi előcsarnokában az idősebb városi hölgyek - úgymond úriasszonyok - szintén ö-zve beszéltek. Nem kellene lenézni a tájszólást, mert színesebbé teszi nyelvünket, és megvan a maga szépsége.
2013. febr. 8. 15:26
10/13 Celtix válasza:
+1. Engem is zavart a kerdes vegen a "mint a varosiak"...
Regebben evente egy hetet felvideki arcokkal toltottem a Szigeten (ma mar sajnos nem jonnek :( )
Ok pl. "a"-t mondanak nevelokent, ott is, ahol "az" lenne a helyes. "a ajto, a ablak", stb. Akkoriban egy het alatt en is raszoktam, ket hetig tartott, mire leszoktam rola :)
Kerdeztem is Toluk, igy is irjak-e, de azt modntak, nem, igy csak beszelnek, irni rendesen irjak. Erdekes.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!