Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Az oroszban tényleg így...

Az oroszban tényleg így mondják meg az időt?

Figyelt kérdés
Számomra elképesztően nehézkesnek tűnik az oroszban a "Hány óra?"-kérdésre adott válaszok szabálya. Óra féltől tényleg azt mondják, hogy "25 nélkül négy"? Mert egy korábbi orosztanárom azt tanította, hogy mondják úgy is, hogy "тридцать пять минут шестнадцатого". Nekem ez sokkal normálisabbnak hangzik. Nem is tudom elképzelni, ahogy nekiállnak kivonást végezni, elég nyakatekertnek tűnik.
2013. jan. 29. 12:56
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

6-os vagyok ismét:

"Ömm... de én külföldön tanulok, anyanyelvi tanártól..."

Akkor nagyszerű. Odamész az utcán ismeretlen emberekhez és szépen megkérdezek tőlük oroszul, hogy mennyi az idő. Készíts statisztikát, hogy melyik hogy mondta, tuti nem reagálnak egyformán, mivel nem robotok. Tanárod is megkérdezheted, ha anyanyelvi, akkor majdnem biztos, hogy tud neked pár gyakran használt, egyszerűbb verziót mondani, mint ez a törtekkel való körülményes nyelvtani hentergés.

Azért gondoltam, hogy magyar könyvből tanulsz, mert azok szoktak ilyen elavult hülyeségeken írni bármelyik nyelven. Nagyon meglepne, ha ezt oroszul csak egyetlen módon lehetne kifejezni.

2013. jan. 30. 11:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!