Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Jó lenne, ha az eszperantó...

Jó lenne, ha az eszperantó lenne a világnyelv?

Figyelt kérdés
Sokkal igazságosabb lenne,ha ez lenne a világnyelv.Az angolok hihetetlen nagy előnnyel rendelkeznek.Ráadásul az angol hihetetlenül randa nyelv.

2012. nov. 14. 21:28
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
60%

Kéne a fenének.

A magyar is csak annak szép, aki rendesen beszéli. :) Az igazi angol (nem a fekete rapperes) is igen kifejező.

2012. nov. 14. 21:31
 2/24 anonim ***** válasza:
43%
Nem, mert mesterséges nyelv. Sok mindent nem lehetne vele kifejezni.
2012. nov. 14. 21:31
 3/24 anonim ***** válasza:
52%
Én örülnék neki. Szerintem elég kifejező nyelv, a világ számtalan regénye le van fordítva eszperantóra. Valamint direkt azzal a céllal fejlesztették ki, hogy könnyen elsajátítható legyen.
2012. nov. 14. 21:35
 4/24 anonim ***** válasza:
71%
Szerintem értelmetlen lenne, mert angolul màr alapból nagyon sokan tudnak , mert mindenhol tanítjàk, felesleges lenne még egy nyelvet megtanulni, ami ràadàsul nem is anyanyelve senkinek. Ha elutazol valahova dolgozni egyszerűbb az ottani nyelven kommunikàlni, mint egy olyannal, ami egyik félnek sem anyanyelve. Mert úgy sok lenne a félreèrtés, hisz egyik se tudja, hogy a szavakat milyen értelmekben lehet hasznàlni, hiâba tudjàk a szó szó szerinti fordítàsàt. Remèlem értitek mire gondolok.
2012. nov. 14. 21:46
 5/24 anonim ***** válasza:
79%

Szerinted igazságosabb lenne, de erről az angol anyanyelvűeket is meg kellene győzni. :) Miért szivatnád őket, amikor neked így is úgy is meg kell tanulni egy világnyelvet. Az angol ráadásul aránylag elég könnyű.

Amúgy mit értesz világnyelv alatt? Ma sincs "világnyelv", csak olyan, amit sokan beszélnek. Egyik ilyen az angol. Épp azért tanulják sokan, mert a világ nagy részén már beszélik, anyanyelvként.

Az eszperantó arra jó, hogy két kevéssé beszélt nyelv között legyen kapocs. Például egy lengyel és egy magyar nem kell hogy egymás nehéz nyelvét megtanulják, ha mindketten beszélik az eszperantót.

:)

2012. nov. 14. 21:56
 6/24 anonim ***** válasza:
43%

Az angol véleményem szerint nagyon szép.Én imádok angolul beszélni , többet használom mint a magyart.A németet is bírom.

Az angol nagyon könnyű és személy szerint nekem tetszik persze standard brit vagy standard amerikai akcentussal.

2012. nov. 14. 22:13
 7/24 anonim ***** válasza:

"Sokkal igazságosabb lenne,ha ez lenne a világnyelv."

Ez igaz, csakhogy a világon senkit nem érdekel, mi az igazságos és mi nem. Az győz és terjeszti el a nyelvét a világban, aki erősebb, gazdagabb, esetleg gátlástalanabb. Meg szerencsésebb. Az a fajta igazságosság, ami az emberi fejekben van, nem működik se a természetben, sem az életben. Ha így lenne, akkor az olyan emberek, mint mondjuk József Attila, nem nyomorogtak volna, az olyanok meg, mint Hitler, nem szedték meg volna magukat.

Értem, hogy mire gondolsz, de nem fognak bevezetni csak azért egy új világnyelvet, hogy akkor most igazság legyen. Egyébként se lenne egyszerű.

"Az angolok hihetetlen nagy előnnyel rendelkeznek."

Így igaz, és nemcsak az angolok, hanem az amerikaiak, kanadaiak, ausztrálok, új-zélandiak és más angol anyanyelvűek is. És hihetetlenül eszük ágában sincs lemondani erről az előnyről. És ha a németek vagy ne adj' isten a franciák lennének ilyen helyzetben, nekik sem. Egy világnyelv elterjesztése gazdaságilag is elég nagy feladat, az eszperantó bevezetése az angolok számára olyan lenne, mintha feladnák a teljes imperialista múltjukat.

"Ráadásul az angol hihetetlenül randa nyelv."

Ez szubjektív, nekem például tetszik.

2.: Nincs igazad, az eszperantó is rendkívül kifejező nyelv.

2012. nov. 14. 22:47
 8/24 anonim ***** válasza:

"Nem, mert mesterséges nyelv. "

Az eszperantó élő nyelv!

Néhány főiskolán egyszer-egyszer azzal utasították el az eszperantó elfogadását, hogy az eszperantó nem élő nyelv. Ebben a kérdésben több állásfoglalás is készült, melyek azt tanúsítják, hogy az eszperantó az élő nyelv kategóriába tartozik.

Az Oktatási Minisztérium állásfoglalása: [link]

Az Oktatási Minisztérium 9884-1/2004 sz. körlevele a felsőoktatási intézmények számára: [link]

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete állásfoglalása: [link]

Az ELTE Általános és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke állásfoglalása: [link]

Az Idegennyelvi Továbbképző Központ (Rigó utca) nyilatkozata: [link]

Művelődési Minisztérium: [link]

Nekünk a fordító- és tolmácsképzőn azt tanították, hogy már csak azért is élő idegen nyelv, mert egy különböző nációjú szülők házasságából született gyermek anyanyelvének (első nyelvének) az eszperantó vagyon bejegyezve. Mondták a dátumot meg a szülők nemzetiségét is, de a manó se emlékszik már rája.

Ez a sok minden persze nem változtat a tényen, hogy az eszperantóból világnyelv nem leszen soha, mert az angolok/amerikaiak sohasem lesznek hajlandók egy közös "világnyelvet" tanulni, amikor a világ az ő nyelvüket beszéli.

Én nem bánnám, ha az eszperantó lenne a nagy közös nyelv, bár tudom, hogy ez piros kezek tömkelegét fogja megint jelenteni (az ég sem érti, miért lehúzni azt, aki nem bánt téged, csak más a véleménye, de hát ez végül is Magyarország, miért is ne:'(

2012. nov. 15. 00:52
 9/24 anonim ***** válasza:
100%

Ha angol helyett eszperantó lenne, akkor könnyebb lenne az életünk, mert könnyebb megtanulni, és mellé több más nyelvet is lehetne tanulni.

Áttérni viszont nem nagyon lehet, mert az angol uralja a világot, és aki nem beszél eszperantóul, csak angolul, annak érdeke is, hogy ez így maradjon, ezért ez így is fog maradni még legalább néhány évszázadig.

2012. nov. 16. 19:14
 10/24 anonim ***** válasza:
Ha egy világnyelvnek egy millió szavas szókincs kellene, akkor az eszperantó is tudná produkálni, bár leginkább nem tőszavakból, hanem malsanulejo féle képződményekből.
2012. nov. 16. 21:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!