Mit találjak ki a tanárnak?
Két tanfolyam között akar még egy plusz beszélgetős "tanfolyamot" (spanyol B1 és B2 között) ami plusz 50 rugó lenne még, négy hétre. De én ezt nem akarom, ő meg győzköd.
Valami jó kifogást tudnátok nekem javasolni?
Egyszerű: Nincs 50 rugó!
Ha nincs, hát nincs, ezt őneki is meg kell értenie.
Spanyol tanfolyamra igaz még nem jártam, ettől függetlenül még megkérdezhetem, hogy biztos nincs más tanárra lehetőség??
Az az egy hónap - ami szvsz. nem sokat érne - arról szólna, hogy spanyolul azon a szinten amit _most_ tudsz, elbájolog veled, majd 10 percel előbb (ha az néha nem fél óra) lezárja az órát, Te meg bólogatsz rá, mivel reménykedsz, hátha előbb-utóbb... és persze hogy győzöd, mivel _gátlástalanul_ le akar rólad húzni minél több pénzt, és ezért még dolgoznia is kéne... hangsúlyozom a "gátlástalanságot"...
...és ha ezt még megengeded összehasonlításépp : Matek érettségire való felkészüléshez anyukám a gimnázium egyik kirugott tanárához járat. Mivel nincs állása (és már jelentős idő óta ebben a helyzetben van, ha jól tudom), szüleim úgy döntöttek, hogy __méltányosságból__ 4000 Ft-ot fizetnek neki egy alkalomra.
Az érettségi előtt (sajnos az érettségi így is rossz lett, és ez őt is őszintén bántotta) hetente kétszer jártam, ami egy hónapra számolva : 4000 * 2 * 4 = 32.000 Ft
Szóval ez, amit Ő egyrészt méltányosságból kap részben, másrészt látszik, hogy megdolgozik (jól tanít, jól magyaráz, humort is visz bele de mértékkel, felkészült, stb.) még mindig kb. a két harmada (volt az érettségi időszakban) annak amit ez a ?tanár? akar rólad lehúzni.
Szóval amire ki akarok lukadni a kérdéseddel kapcsolatban, hogy ez POFÁTLANSÁG, és 50.000 Ft megvédése szvsz. bőven megér annyit és felhatalmaz rá, hogy nyíltan meg mond neki, hogy ez nem fair. Mások meg kérem ne mondják erre azt, hogy hát ez máshol is így van, mert attól hogy még bőven találni efféle ?tanárokat?, nem ez kéne a normál legyen, és ez nem védi meg ezt a spanyol tanárt vagy micsodát. Tánctanárok között is pl. megvan az a maszek-tanár, aki havi 4 alkalomért elkér alkalmanként 8000 Ft-ot, meg az a tanár is, aki megyei élcsapatot vezet és heti 2 alkalomért heti 2000 Ft-ot kér. Mindenben megvannak a jó és a rossz szélsőségek, csak keresni kell őket... Szóval egyrészt azt ajánlanám, hogyha továbbra is ilyen gátlástalanul nyomul nálad, lép fel nyíltan.
Viszont hogy a hosszú véleménykifejtésemen kívül érdemleges választ is adjak (hogy ne büntessenek a modik), pl. bőven megfelelne az, hogy valami olyasmit kezdtél el tanulni, ami nagyon fontos számodra és sok idődet és energiádat venné el, az órákon kívüli gyakorlás is, és habár a spanyol is fontos neked, régi vágyad végre beleásni magad az adott "új tudományba", és amellett, hogy nincs kapacitásod a beszélgetős "tanfolyamra" (közben magadban bájolgásra gondolsz), a másik tanfolyam óradíjja mellett nem tudod anyagilag megengedni sem az 50.000 Ft, és még egyszer hangsúlyozod, hogy ez az "új dolog" mennyire fontos neked. Pl. egy ilyen beszélgetést tudnék elképzelni [a - jel a tanár, Te pedig a + jel vagy]:
- Jó napot kedves Tanuló. Hogy haladunk a spanyollal??
+ Hát, a mostani szenvedő szerkezet alkalmazása még nehézkesen megy, de azért lassanként azt is elsajátítom.
- Tudja lényeges, amit sokszor szoktam is mondani, hogy spanyolnál legalább annyira fontos a nyelv praktizálásához a beszéd folyamatos gyakorlása, mint pl. az angolnál. Tudja, biztos sokat mondtam már, de kizárólag a maga érdekében, hogy próbálja meg ezt az egyhavi szóbeli kurzusomat. A B2-es színtű nyelvvizsgára is biztos alapot adhatna, mivel ott erősen rámennek a beszédkészségre, ezenkívül...
+ Persze Tanár Úr, ezt őszintén helyeslem, viszont sajnálatomra más üti azt, hogy tudjak járni erre a kurzusra.
- Ugyan mi?
+ Tudja, gimnázium óta valahogy elkezdtek érdekelni a műszaki tudományok, a számítógép meg már pl. előtte is érdekelt, nem csak alkalmazási szinten, hanem fejlesztésben is. Ez idáig sajna magamtól nem nagyon tudtam foglalkozni a dologgal, az otthoni gépem sem korszerű, viszont mostanra a baráti kapcsolataimmal találtam egy számomra nagyon impozáns programozási kurzust, próbaelőadáson is voltam ami nagyon megfogott, megkedveltem a dolgot. Heti három alkalommal 60 perc, ami viszont az órákon kívül is a gyakorlások és tanulás miatt sok energiámat vinné el.
- Oh, dehát én erről az irányultságáról nem is tudtam!?
+ Hát igen tanár úr. :) Ugyanis mint mondtam, eddig ez csak amolyan "vágyálom" volt, csak könyvekben olvastam róla meg egynéhány kisfilmet láttam, de egyébként nem foglalkoztam vele, nem is beszéltem róla, a barátaim is hébe-hóba tudták meg tőlem ezt.
- Hát, furcsa, ilyenről még nem hallottam. Biztos jó lehet, viszont hát ahogy tudtam a spanyol nyelvtanulás is lényeges lenne az Ön számára, ami csak a nyelv fokozott gyakorlásával sajátítható el...
+ Igen Tanár Úr, de pont ez a probléma. A programozás elsajátítása is rendkívül gyakorlat orientált, még talán jobban is, mint egy humán nyelv, de ez most sokat jelentene nekem. Egyik ismerősöm már végigjárta ezt a kurzust, és ő is nagyon jókat mondott róla. Tudom, hogy ez látszólag hirtelen jött, de higgye el, hogy ez most sokat jelentene nekem, talán még szakma választásában is, és nagyon sok időmet és energiámat felőrölné.
- Ááá, értem. De ilyen kurzusról még nem is halottam! Meg tudná mondani, hogy ez hol is van és ki tartja.
+ Hát a tanár neve hirtelenjébe nem jut eszembe, mintha Zsolt lenne a keresztneve, a Veszprémi egyetemen szokott órákat adni a hét első felében, viszont szerdától már le tud utazni az itteni óráihoz.
- Értem. Biztos, hogy nem tudna járni erre a spanyol nyelvgyakorlásra. Végül is csak egy hónap?
+ Tényleg, Tanár Úr, sajnálom, de nem futna rá. Minél előbb el szeretném elkezdeni ezt, és az az igazság, hogy már három nap múlva lejár a jelentkezési határidő, utólag becsatlakozni meg nem lehet.
- Hmmm, furcsa. Biztos nem azért mondja ezeket nekem, mert le akar rázni??! ;)
+ De Tanár Úr!! :> Tényleg, tudom, hogy furcsa dolog, de engem tényleg érdekel a számítógépes szoftverfejlesztés, és ezt most nem csak kifogásként mondom. És végre tudnám szakszerűen elkezdeni tanulni, úgyhogy.... :>
- Ah, értem.
+ Meg hát őszintén szólva ez a kurzus havi szinten a heti három alkalom miatt 40.000 körül lenne, és emellett már nem is tudnám fizetni a spanyol tanfolyamot.
- Hát, ha az anyagiak szabnak gátat önnek, talán meg tudunk egyezni...
+ Nem Tanár Úr, tényleg nem ez a gond !!! Ez már csak mellékes dolog lenne (~ még hogy mellékes, gondolod te ~)
- Hát, akkor sok sikert ehhez a gépes tanfolyamhoz vagy mihez. Meg hát...
+ Köszönöm Tanár Úr, viszont most sietnem kell fogorvosi rendelésre, úgyhogy ha megbocsát....
Aztán még egy gyors alászolgája, és elrohansz, képzeletben meg közben behúzol neki egyet és röhögsz a markodba, meg örülsz, hogy megúszta az az 50.000 ; Ha meg esetleg következő alkalommal ismét nekilátna győzködni, akkor Te meg ismét elkezded neki elmondani lassan, hogy felfogja, hogy ez fontos neked, sokat kell gyakorolni és emellett nem érsz rá olyan szinten a spanyollal foglalkozni, még akkor sem, ha nyelvvizsgát kell majd tenned.
Na sok sikert! Légy kemény!
Nem kell ez a sok rizsa!
Egyszerűen és érthetően: erre MOST nincs pénz!
Ez a tiszta és világos beszéd, ettől kezdve a tanár elmehet, ahova akar.
Köszönöm a válaszokat! Próbáltam már neki elmagyarázni, akkor meg azzal jött, hogy a csoport miattam nem fogja tudni elkezdeni a köztes tanfolyamot, mert hogy csak 5 főtől engedélyezik, nélkülem meg csak négyen mennének. És elég gáz mikor a többiek engem néznek és ők meg mennének.
Én semmiképpen nem tudom ( és nem is szeretném ennyiért) vállalni.
Akkor sem a te problémád!
Oldja meg a csoport!
Méghogy miattad nem indulhat el a csoport! Ez már ZAKLATÁS! MEGMONDOD neki kerek perec, NEM TE FIZETED a csoport indulását, és ha nem szál le rólad, akkor kénytelen leszel radikálisabb intézkedésekbe belemenni, lásd Ombudsman tanári szerepkörrel való visszaélésből származó zaklatás és nem kötelezhető anyagi terhek súlykolása, ha pedig el kezdene fenyegetőzni és a naplós a következőkben rossz bejegyzésekre fenyegető utalásokat tenni, az előzőekhez hozzácsapod az unfair osztályzás és azokkal való tanári fenyegetőzés esetét, majd jó ízes francia káromkodásokkal elküldöd a jó édes anyukájával egy tűzforró éghajlatra.
Ha pedig a négy gyerek közül egy is egy szóval is mer elkezdeni előtted stréberkedni hogy csoportindulás így-meg-úgy, leégeted és kiröhögteted az osztály előtt (feltéve ha gimmáziumi osztályról lévén szó) hogy kis elkényeztetett egyke a felső 10000-ből, aki 50.000-reket átnyújt egy hónapra hogy ott olyan "okosságokról" társalogjon a tanárral, hogy akkor esetleg eminensebbenk tűnik majd - maga előtt biztosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!