Muszáj angolt tanulni? Lehet nélküle boldogulni?
Német tagozatos vagyok.Az angol a világnyelv,a legtöbben ezt tanulják,de nekem nem tetszik.Muszáj második nyelvnek ezt tanulni?
A mai világban lehet boldogulni angol nyelv nélkül?Ha tudok németül és második nyelvnek pl.az oroszt,a finnt vagy az eszperantót választom?
Nincsenek olyan terveim,hogy Angliába vagy Amerikába megyek,a nem tetszik a kultúrájuk és a földrajzi helyük sem nagyon.
Nem, nem lehet nélküle boldogulni. Takarítótól és utcaseprőtől is kérik lassan. Még német nyelvterületen is benne van minden álláshirdetésben a követelmények között, hogy "jó angol nyelvismeret", míg jobb állásoknál "kiváló" vagy "folyékony angol nyelvismeret" van feltüntetve. Angol nélkül még a Déli-sarkon sem élsz meg. Elhiszem, hogy németes vagy (én is az voltam sokáig... sajnos), és nem tetszik az angol, de nem tudod megkerülni, vagy megszoksz, vagy megszöksz. Nem csak Angliába és Amerikába kell.
Próbáld megszeretni, tanulgatni. Inkább legyen az angol barátod, mint ellenséged. Jobban jársz. Annak kell örülni, hogy az angol a világnyelv, a németnél szerintem vastagon könnyebb. A kínai sokkal nehezebb lenne.
"Szerintem senki nem mondta, h tanulj angolul, vagy ha mondták is, ne törődj vele. A némettel érsz majdnem annyit, mint más az angoljával. Ne felejtsük el, h anno 1 szavazaton múlott, h Amerikában az angol lett és nem a német a nyelv. ;)"
Persze, biztos is, hogy így volt. Ahogy a mesekönyvben meg van írva. Ez egy ostoba városi legenda.
A kérdésedre válaszolva: lehet nélküle boldogulni, csak nem nagyon tudod majd kifejezni magad külföldön. Persze, hogy lehet nélküle boldogulni, hisz nézd csak meg, a világon még így is több ember van, aki nem beszél angolul, mint aki beszél (beszélés alatt a beszédet értem, nem a 200 szavas szókincshez való kézzel-lábbal mutogatást). Magyarországon is rengeteg ember remekül megvan angol nélkül.
Csak hát az a helyzet, hogy ma már ha utazgatni akarsz vagy komoly karrierterveid vannak, akkor tényleg megkerülhetetlen. Bármit tanulsz is, angolul rengeteg forrást fogsz találni. Ha komoly munkád lesz, ahol külföldiekkel kell beszélni, az angol alap. Ha üzletember akarsz lenni, szintén.
"Ha tudok németül és második nyelvnek pl.az oroszt,a finnt vagy az eszperantót választom? "
Az orosz is jó, de sokkal nagyobb feladat egy kezdő nyelvtanulónak középszinten megtanulni, mint az angolt. Angolul úgy is megtanulhatsz, hogy feltornászod magad középszintre, a legtöbb dolgot megérted és nagyjából meg is tudod értetni magad. A legtöbben különben is így beszélik.
A finnhez nem tudok hozzászólni, amennyire én tudom, nem kifejezetten könnyű, és kétlem, hogy nagyon hasznos lenne. Mit akarnál vele kezdeni? Ha csak azért vetted a fejedbe, mert "a magyar nyelv rokona, ezért biztos hasonlít rá", akkor felejtsd el. Ha a finn metál meg a finn pasik/csajok miatt, akkor sok sikert, de nem hinném, hogy kitart a motivációd.
Azt eszperantó jópofa nyelv, de az eszperantistákon kívül (akik szerintem nincsenek annyian, mint ahogyan állítják magukról) mással nem nagyon tudsz vele beszélni.
"Nincsenek olyan terveim,hogy Angliába vagy Amerikába megyek,a nem tetszik a kultúrájuk és a földrajzi helyük sem nagyon."
Igazából amúgy nekem se. Mégis Angliában tanulok jelenleg:P
"Célszerű. Amúgy pedig a világ legegyszerűbb nyelve."
Baromság. Egyáltalán nem olyan egyszerű, mint a legendák tartják, de egyébként sem ilyen egyszerű megítélni egy nyelv nehézségét.
Lehet, csak nehezebben. Szerintem többet könnyít az életeden az angoltudás, mint amennyi energiába az elsajátítása kerül, de ha neked valamiért annyira nem megy, akkor te talán kivétel vagy - nem erőszak a disznótor. De nekem ha bármihez kell írott anyagot keresnem, angolul százszor többet találok, mint németül vagy más nyelven, ha csak nem valami országspecifikus dologról van szó. És tök mindegy, hogy sütireceptről van szó, vagy valami spéci szakmai ismeretről, ez minden területen jellemző.
Amúgy én meg németül nem akartam megtanulni, de nagyon nem, csak nem volt miből választani, aztán mikor elkezdetem folyékonyan beszélni, elmúlt minden viszolygásom, oszt most itt ülök sviccerlandban, egy német legénnyel az oldalamon. Ha a véleményemre vagy kíváncsi (különben minek kérdeztél volna) - ne csinálj ebből elvi kérdést meg keresztes háborút, nem érdemes.
Egyébként esetleg az alapján érdemes még választanod, hogy melyik nyelvből van jó nyelvtanár az iskolátokban. Ha van egy másikból is, akkor az angolt később könnyen pótolhatod, de valami bohóckodós, színvonaltalan oktatással tölteni az idődet egy érdekesebb nyelv mögé bújva, míg ingyen megtanulhatnál angolul normálisan (jó angoltanár általában előbb akad, mint jó finn meg orosz :), az őszintén szólva elég nagy butaság a mai világban.
"5 nyelven beszélek, nem a levegőbe dobálózva állítottam, hogy az angol a legkönnyebb.."
Az nagyon szép, hogy öt nyelven beszélsz, de ez még nem a világ összes nyelve. Nyelvnek számít az eszperantó is.
Ez az egyik. A másik pedig az, hogy, mint írtam, ennél picit bonyolultabb megítélni, hogy melyik nyelv nehéz és melyik nem. Nem lehet például elvonatkoztatni attól, hogy valakinek mi az anyanyelve és milyen nyelvet tanult eddig. Az angol nagyon könnyű lehet egy svédnek, hollandnak vagy németnek, de egy portugál számára a spanyol vagy a francia jóval könnyebb. Érted? Ami azt illeti, ha kidolgozott irodalma lenne, lehet, hogy mi is hamarabb megtanulnánk a manysi nyelvet, ami a magyar egyik legközelebbi rokona.
Az, hogy az ÖT nyelv közül NEKED ez volt a legkönnyebb - lehet. De ha olyan beszélné ezt az öt nyelvet, akinek az anyanyelve rokonságban áll valamelyikkel, amelyik nem az angol, akkor az valószínűleg azt mondaná a legkönnyebbnek.
Nem akarok üzletember lenni.
Még nem tudom pontosan,hogy mi szeretnék lenni,talán vízügyi technikus,élelmiszeripari technikus vagy valami hasonló.
Egyébként én úgy hallottam,hogy a legkönyebb természetes nyelv a spanyol.Meg azt hallottam,hogy az is sokat számít,hogy hogyan tetszik egy nyelv.Pl.az iskolánk igazgatója mesélte,hogy 2-es volt oroszból,mert nem szerette,anyukám meg 4-5-ös volt,mert szerette.A szüleimnek is a német nyelv tetszik,apám szerint az angolnak hülye hangzása van.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!