Mia véleményetek a latin tanításáról?
Azért kifejthetted volna bővebben. Egyetemen bizonyos szakokon kötelező, középisklában úgy tudom nem.
Amúgy teljesen felesleges dolognak tartom. 2 évig szenvedtem vele egyetemen, mégsem maradt meg bennem szinte semmi
2009. aug. 8. 17:50
2/13 A kérdező kommentje:
Csak kíváncsi vagyok, hogy, hogy tanítják. Tisztában vagyok a reális oldaláról, hogy reál hasznossága nulla, és azt hogy kultúrális értéke nagyobb, meg az újlatin nyelveket könnybben lehet tanulni, végig is néztem ezeket a kérdéseket. Csak kérdem hogy , hogy taítják , ki utáta, etcetera.
Az tanártól függ, ki hogy tanítja, nekünk a Ferenci-Monostori féle könyvből kellett tanulni, a tanár viszonylag jó volt, de nagyon nehéz nyelv. Semmi gyakorlat nincs benne. Vannak igeidők, szabályok, esetek, és mellé antik olvasmányok, na azt kell fordítani, a mondatok alapján megérteni a nyelvtant. Teljesen máshogy tanítják mint a ma élő nyelveket. Itt nincs olyan h számolunk 1-10ig, vagy köszönéseket (mivel a altinban nincs is sok köszönésfajta), és sok érdekesség van a nyelvben (például nincs a latinnak olyan szava hogy "igen"), na ezeket kell megtanulni....én nem utáltam, de örülök hogy túlesetem rajta egy gyenge 2-essel
2009. aug. 8. 18:47
Én tanulok latint, csak annyit tudok mondani hogy barom nehéz, főleg a nyelvtana. Szerintem nem baj hogy tanulunk mert a műveltségehez hozzátartozik és lehet villogni vele.
2009. aug. 8. 18:50
A műveltséghez pont annyira tartozik hozzá a latin nyelv ismerete, mint a hét törpe neveinek bemagolása. Tanulj angolt, az a modern kori latin.
A sznobságdetektoromat meg dobhatom ki, mert felrobbant miközben végighúztam ezen a kérdésen.
2009. aug. 8. 19:07
az egy dolog, hogy mennyire hasznos vagy sem, ezen vitázhatunk évekig. ami engem zavart konkrétan a tanítás folyamatában (4 évig tanultam középiskolában), hogy kizárólag olvasni (kicsit írni is) tanítanak, beszélni egyáltalán nem. azért tűnik olyan nehéznek a magolás satöbbi, mert semmiféle gyakorlata nincs az embernek a használatában. persze, hogy nem képes sem a szavakat, sem a szabályokat megtanulni, ha azok nem rögzülnek be a beszéd során, csak bemagolt szókombinációk maradnak...
2009. aug. 8. 19:24
7/13 A kérdező kommentje:
Hát azérrrrrrrt... nyelvtanilag nem monhatnám annyira hasonlónak, igaz egy csomót átvett. Viszont, nem igqazán értem az Usborne kiadó latn könnyvét, felborzoltam a hátamat amikor azt írta hogy: Bonum diem, vesperem etc.
De sajnos még ha éln is a latin akkor is valami olasszerűség lenne, mert nem volt olyan császár aki az egész birodalomban, aki kötelezővé tette vona azt a latint, melyet Cicero, Horatius használt pl. a szenátusban.
Igen, kedves kérdező, jól látod, de már az ókorban sem beszéltek egységes latint, Galliában a germán frank nyelv és a gall latin keveredéséből alakult ki a francia; Spanyolországban a germán gót és hispán latin keveredéséből a spanyol, és így tovább....Itáliában is a köznép vulgáris latint használt, nem irodalmit
2009. aug. 8. 21:01
9/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm az értelmes válaszokat.
Én 4 évig gimnáziumban(nem egyházi) latint tanultam.Humán szakos voltam és akkor még nem gondoltam rá,hogy semmi hasznát nem fogom venni.Végülis elég jó órák voltak,tudta a tanár,hogy nem érdekel minket,ezért vicces órákat tartott(am a tanár meleg,szerencsétlen 2 szem diunkat kipcézte magának már az első nap,csak nekik kedveskedett:D),szóval tanultunk pervi dolgokat:DJó volt sokat nevettünk,dogát akkor írtunk ha muszáj volt.Szerencsére m már nem ez a kötelező nyelv a humánosoknak,sajnálom is érte,még szerencse,hogy törit is tanít és nem küldték el,hihetetlen jó fej tanár:D
2009. aug. 9. 22:29
Kapcsolódó kérdések: