Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért norvégul, miért nem...

Miért norvégul, miért nem norvégül?

Figyelt kérdés
Google szerint norvégul a helyes, már többedjére nekem a norvégül tűnik szebbnek. A magas és mély rendű magánhangzók döntik el elvileg, de a "norvég" szóban, 1 magas és 1 mély található, miért a mély hangrend dominál? Az van előrébb? De a magas hangrendű betű meg közelebb áll helyileg az -ul/-ül képzőhöz.

#képzés #norvég #norvégül
2012. okt. 19. 20:36
1 2
 1/11 rémuralom ***** válasza:
Amelyik neked jobban tetszik. Nehogy már a Google jobban tudjon magyarul, mint te :)
2012. okt. 19. 20:43
 2/11 anonim ***** válasza:
Tudtommal mindkettő helyes, szokták is mindkettőt mondani. És így jobban belegondolva, én is szoktam mondani így is, úgy is. És most le is ellenőriztem, nekem egyiket sem húzza alá.
2012. okt. 19. 21:14
 3/11 anonim ***** válasza:

Aranyos kérdés, én is szoktam ilyeneken filózni :D

"a "norvég" szóban, 1 magas és 1 mély található, miért a mély hangrend dominál?"

A "norvég" VEGYES hangrendű szó, pont azért, mert 1 mély + 1 magas magánhangzó található benne. Vegyes hangrendű szavakhoz pedig ÁLTALÁBAN mély hangrendű toldalék járul, jelenes esetben az "-ul". Ez a "hivatalos szabály", de persze a nyelvet nem a szabályok szabják meg, hanem a beszélők alakítják, ezért fordulhat elő a "norvégül" forma. Ami mellesleg az én fülemnek is jobban cseng... :)

2012. okt. 19. 22:31
 4/11 anonim ***** válasza:
Mindkettő helyes, mint Ábelke, vagy Ábelka, Ágnessel vagy Ágnessal. No persze a gugli nem szereti a kétértelműséget.
2012. okt. 20. 15:51
 5/11 anonim ***** válasza:

Nem mindig igaz, hogy a mély hangrendű szóhoz mély, a magashoz magas toldalék illik. Ha egy szóban -i -í -e -é található, nem minden esetben igaz rá a szabály. Az i hiába magas, nem isznek, hanem isznak az emberek.

A vegyes hangrendű szavaknál az utolsó magánhangzó dönt, kivéve ha -i -í -e -é van benne. Pl. vegyes hangrendű a bűbáj szó. Az utolsó mgh. á, ami mély, ezért a toldalékok is mélyek lesznek: bűbájos, bűbájjal, bűbájnak. Vegyes hangrendű a kocsi is, de ebben szerepel az i betű. Ezért hiába magas az utolsó mgh. a toldalék nem az: kocsival, kocsinak, kocsiban. De az október szó is vegyes, van benne e, mégis illik rá a szabály, az utolsó mgh. magas, tehát: októberben, októberrel. Amelyik szóban tehát -i -í -e -é szerepel, megváltozik a szabály. Ezeknél a szavaknál csak megszokás kérdése a toldalék. Lehet magas, lehet mély, lehet mindkettő. Pl. fotelbe, fotelba, férfinek, férfinak. A norvég szóban is szerepel az é betű, ezért nem illik rá a szabály, hogy magas toldaléknak kell lennie. Nem feltétlenül norvégül, lehet norvégul is. Ki hogy szereti használni.

2012. okt. 20. 19:07
 6/11 anonim ***** válasza:
Nekem speciel elég furán hangzik a norvégül, én mindig úgy mondom, hogy norvégul. Bár ez is furcsa, de mégsem annyira, mint az első.
2012. okt. 20. 19:15
 7/11 anonim ***** válasza:

Az előbb említettem, hogy a bűbáj szó vegyes hangrendű, de nincs benne -i -í -e -é tehát szabályszerűen viselkedik; az utolsó mgh. miatt mélynek kell lennie a toldaléknak (bűbájjal, bűbájos). De ez sem feltétlenül igaz, ugyanis kaphat magas toldalékot: bűbájért. Ez azért van, mert van egy-, két- ill. háromalakú toldalék is.

Egyalakú: -i -ért. A mély és magas hangrendű szavak is ugyanazt a toldalékot kapják, mivel csak egy fajtája létezik (egyalakú a toldalék): paksi, pécsi. bagolyért, egérért, bűbájért.

Kétalakú: pl. -ban -ben -val -vel. Itt számít a magas illetve a mély illeszkedés. (mély hangrendű szó mély toldalékot, magas hangrendű magas toldalékot kap.) Házban, égben.

Háromalakú: -hoz -hez -höz vagy -tok -tek -tök - már az ajakműködés is számít. Ajakkerekítéseshez ajakkerekítéses, ajakréseshez ajakréses kerül. Ajakkerekítéses betűk: u, ú, o, ó, a, ü, ű, ö, ő és az ajakrésesek: á, i, í, e, é. Persze itt figyelembe kell venni a magas-mély illeszkedést is. A gyűrű szó magas és a mgh. ajakkerekítéses, tehát ugyanilyen toldalék járul hozzá: gyűrűtök, gyűrűhöz. Az idézet magas és ajakréses, ezért idézethez. Az odú szó mély és ajakkerekítéses, tehát odútok.

Egyébként ha valaki nem tudná, a mély magánhangzók: a, á, u, ú, o, ó (uborkatál) és a magasak: e, é, i, í, ö, ő, ü, ű (bűvös idézet)

2012. okt. 20. 19:28
 8/11 rémuralom ***** válasza:
5-ös (illetve 7-es, feltételezem ugyanarról van szó) válaszolónak: a bűbáj rossz példa, mert összetett szó. A "hangrend törvénye" (nem is szabály, rögtön törvény... röhej) alól kivételt képeznek az idegen eredetű és az összetett szavak.
2012. okt. 21. 19:18
 9/11 anonim ***** válasza:
Utolsó: nem rossz példa. Mindegy mit írtam volna, ugyanis a magyar nyelvben csak magas illetve mély szavak vannak. Vegyesek csak akkor lehetnek, ha összetett szavak, idegen eredetűek vagy pedig e, é, i, í szerepel bennük. Tény, hogy összetett szó, de ettől még vegyes. Azokra pedig az a szabály (vagy törvény?), amit fent leírtam.
2012. okt. 21. 19:59
 10/11 anonim ***** válasza:
A "cél"-hoz, meg a "héj"-hoz miért mély hangrendű végződések járulnak?
2012. okt. 22. 13:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!