Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Írnátok olyan mondatokat,...

Írnátok olyan mondatokat, szlogeneket a világ bármely tájáról, ami könyvből nem tanulható, csak ha kint élsz, akkor tanulod meg?

Figyelt kérdés

Ilyenekre gondoltam pldul, ami egy magyar nyelvkönyvben biztos nincsen benne, ha valaki magyarul akarna tanulni:

- hú de király, sirály

- ez zsír

- "nemtom", azaz sokszor ilyen csúnyán mondjuk, hogy nem tudom

Továbbá érdekelnek az ilyenek is, mint pldul, ha valakinek sok sikert kívánunk a vizsgához, akkor mi azt mondjuk, hogy "Kéz és lábtörést", de ugyebár ezt az olaszoknál meg úgy mondják, hogy "In bocca al lupo" azaz a farkas szájába. Ha jól tudom..

Légy szíves azt is írjátok oda, hogy melyik országban, városban stb használatos amit írtok.

KÖSZÖNÖM

2012. okt. 17. 11:11
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Többre mész, ha a vizsgához egy jó nagy kalappal kívánsz, mer' az ugyi szerencsét hoz, kéz- és lábtörést inkább fizikai események előtt kívánnék; fellépés, verseny... de gyanítom ez eléggé egyéni.

Az oroszok vizsga előtt azt mondják: nyi púha, nyi perá (kb.), azaz "se vadat, se madarat" és a válasz: K csortu!, azaz "Elmész te a pokolba/ördögbe/fenébe!" Gondolom egyértelmű, hogy a vadásztársadalomból származik a kívánság.

Amúgy ezek frazeologizmusok, imádom őket, ruszkiból van is egy könyvecske, ahogy illusztrációk is akadnak. Az egyik kedvencem: a magyarnak botfüle van, az orosznak a medve rálépett a fülére. Képzeld el ezt rajzon... :D

:)

2012. okt. 17. 13:43
 2/7 mustafa33 ***** válasza:

Szlovák: Čo si, maďar? (mi vagy, magyar?) ilyen értelemben - mi vagy hülye?

(a sok s.gnyaló meg azt mondja, hogy csak a politikusok csinálják az ellentéteket, a nép megérti egymást. igen - így!)

2012. okt. 18. 01:39
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Mustafa válaszáról jut eszembe, nem tudom, manapság mi a helyzet, de amikor Oroszország még SzovjenJunion volt, azt tanácsolták, bemutatkozáskor nem mondd, hogy "magyar lány vagyok" (ja vengerka), mert a vengerka kb. egyet jelentett a k*rva szóval.

És azt se értékelték nagyon, amikor "huj, huj, hajrával" biztattuk a csapatunkat, mert mint utólag kiderült, a "huj" lófütyit jelent. Ezt valahogy nem tanították a gimiben...

Cserébe viszont mi is jókat kacarásztunk az ő... nem is annyira drukkolásukon, mint dicséretükön, amikor kórusban zengték, hogy "maladci"... "az, az, malacok vagytok", vihogtunk, bár a malagyéc szó véletlenül sem azt jelenti. Csak annyit teszi, hogy derék, ügyes, jó munka vót.

:)

2012. okt. 18. 09:09
 4/7 anonim ***** válasza:
Ezekről egész könyvek szólnak. Egyszerűbb, ha azoknak nézel utána, mert ezek nagyon kiterjedt témák.
2012. okt. 18. 23:50
 5/7 A kérdező kommentje:
Akkor írnál ilyen könyvet? Köszi
2012. okt. 19. 12:48
 6/7 anonim ***** válasza:
Oxford Dictionary of Modern Sleng. Egy egész szótár szlengszavakra. Magyar szlengszótárak is léteznek, érdeklődj utána, keress rá.
2012. okt. 19. 23:35
 7/7 mustafa33 ***** válasza:
Nagy botrány volt mikor (a tök kopasz) Szergej Nikita Hruscsov elvtárs, a Szovjetúnió Kommunista Pártjának első titkára ( = SzU elnök)megérkezett Budapestre és spontán Huj, huj hajrát kiabált a kivezényelt nép. ☺ (huj= nemi szerv vulgárisan, és haj rá-t kiabálni egy kopasznak...)
2012. okt. 20. 21:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!