Mi a különbség a "se-sem", illetve az "úgyse-úgysem" között?
Sziasztok! Tudom, hogy h*lye kérdés, de csak úgy felötlött bennem, hogy van, hogy így használjuk, vagy hogy úgy. Én általában az "m" végződésűt használom, de van köztük valami különbség? Mondjuk az egyik formálisabb, a másik meg nem? Vagy az ég világon semmi különbség nincs?
Légyszi csak normális választ adjatok!
Köszönöm! :)
A "sem" kicsit formálisabb, de hirtelen nem jut eszembe semmi, ami indokolna jelentésbeli különbséget.
Mondjuk a "Te se menj" mondatnál kiejtéskönnyítő, ha az -m végződést lehagyja az ember a végéről.
Köszi a válaszod! :)
Én is valahogy így gondoltam, hogy "m" nélkül, most csúnyán mondva, de "parasztosabb". És igazad lehet, hogy néha kiejtéskönnyítő is. :)
A nyelvtankönyvek szerint a "se" felszólító (tiltó) mondatokban használatos: "Te se egyél!" Itt a "sem" nem is állhat a "se" helyett.
A "sem" pedig nem-felszólító mondatokban szerepel: "Te sem eszel.", "Te sem eszel?"
Eddig a tankönyv... ;)
A valóságban persze nem tükrözi a tankönyv a tényleges nyelvhasználatot. A "sem" gyakran "se"-re rövidül: "Te se eszel.", "Te se eszel?". Amint látszik, még az sem akadályozza meg a kopást, ha amiatt két azonos magánhangzó kerül egymás mellé. Ez a kopás pedig analógiásan átterjedt az "úgysem"-re is.
Mivel ezt pongyolaságnak szokták a nyelvvédők bélyegezni, ezért előfordul, hogy a beszélők "túlhelyesbítik" a beszédüket, és még a várt "se" tiltószó helyett is "sem"-et mondanak – így jön létre pl. a "Te sem egyél!" alak.
Írásban más a helyzet, ott a tankönyvi leírás a követendő: "Te sem eszel", "Te se egyél!".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!