Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A franciában is van olyan...

A franciában is van olyan nyelvtani elem, mint olaszban a gerundio (pl. mangiare -> mangiando)?

Figyelt kérdés
2012. szept. 25. 17:40
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Igen, participe présent a neve (manger - mangeant).
2012. szept. 25. 17:56
 2/9 webnyelv ***** válasza:
100%

Szerintem a gérondif-re gondolsz!

Ez úgy néz ki, hogy az "en" elöljárószót a participe présent elé tesszük, pl.

Godot-ra várva:

En attendant le Godot

Aspettando il Godot

A participe présent ilyen jelentésben nem használható! Az a magyar folyamatos melléknévi igenévnek felel meg, pl.:

J'aime les enfants obéissants à leur parents. (Szeretem a szüleiknek engedelmeskedő gyerekeket.)

(Bocsánat, fejből nem tudom, itt a leur végére kell-e "s".)

2012. szept. 26. 13:15
 3/9 anonim ***** válasza:

"En attendant le Godot "

Kedves webnyelv!

A Beckett-darab címe franciául "En attendant Godot" Személynév elé a franciák sem mondják-írják hogy "le, la, vagy l', mint ahogy magyarul sem helyes "A Mariska, A Godot", hacsak nem mutató-névmásként használjuk.

Ami a "leur" végi s betűt illeti idézetedben, igen, oda kell biggyeszteni, mivel a szülők ketten vannak!

2012. szept. 28. 09:05
 4/9 webnyelv ***** válasza:
100%

Valóban, és az olaszban sincs névelő a Godot előtt.

A lényeg: olasz: mangiando = francia: en mangeant

Lehet itt kérdezni? A francia gérondif-nek ugye nincs múlt idejű alakja? Mert az olasz mangiando-nak van (avendo mangiato), amit időhatározói mellékmondatokban használunk előidejűség kifejezésére, ha a főmondat és a mellékmondat alanya azonos.

Avendo mangiato, sono uscito. - Miután ettem, elmentem.

A franciában ilyenkor úgy tudom, csak befejezett főnévi igenév lehet:

Après avoir mangé, je suis sorti.

De az olaszban is lehet befejezett főnévi igenév ilyenkor:

Dopo aver mangiato, sono uscito.

2012. szept. 28. 12:38
 5/9 anonim ***** válasza:

"A franciában ilyenkor úgy tudom, csak befejezett főnévi igenév lehet:

Après avoir mangé, je suis sorti."

Nem vagy köteles főnévi igenevet használni. A franciában "futur antérieur"-rel fejezheted ki ezt a mondatot.

Úgy emlékszem (de még utánanézek), hogy így kell mondani: "Quand j'aurai mangé, je sortirai." (Majd elmegyek, ha már ettem) De mondom, utánanézek, hogy az egyik ige végére nem kell-e egy "s"! Bár nem valószínű.

2012. szept. 28. 16:20
 6/9 anonim ***** válasza:

Bocsánat, kedves Webnyelv, hülye vagyok!!!

Te a múltidőt kérdezted, én meg jövőidőt írok Neked...

Igazad van, "après avoir mangé, je suis sorti.

Legközelebb a címemet mondom be, ha a nevemet kérdik...Bocs mégegyszer!

2012. szept. 28. 16:26
 7/9 webnyelv ***** válasza:
100%

Semmi gond! :) Amúgy nem írtál hülyeséget, jövő időnél tényleg így lehet mondani. Múlt időnél pedig plus-que-parfait lenne a másik megoldást.

Viszont az "univerzális" megoldás, mind jövő, mind múlt időnél az csakis az "après avoir mangé", ugye?

Jövő időben nincs "s". A feltételes mód ill. imparfait végződésénél van -s.

A "quand" után lehet jövő idő? Lehet, hogy lehet, csak én már nem tudom, mert az angol "when" után nem lehet és keverem ezeket.

2012. szept. 29. 23:57
 8/9 anonim ***** válasza:

"A "quand" után lehet jövő idő?"

Igen, és pontosan erre szolgál a "futur antérieur.

"Quand j'aurai mangé, je sortirai!"

Egyébként gratulálok, látom, sokat segítesz a kérdezőknek... Több nyelven beszélsz, ugye? (Sans indiscrétion...)

2012. szept. 30. 08:21
 9/9 webnyelv ***** válasza:

Ó, köszi! Nekem a nyelvek a hobbim. Gimiben tanultam franciát, azóta sajnos kicsit felejtettem is.

Azért is szeretem itt a kérdéseket, mert segítenek szinten tartani, felszínre hozni is dolgokat, többek között.

2012. szept. 30. 12:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!